Nieuws uit 2016

Roltabak is schadelijker dan gewone sigaretten

• De lage prijs is verleidelijk
• 4 keer schadelijker dan gewone sigaretten
• Nu beter geïnformeerde gebruiker

Dat roltabak “natuurlijker” en minder schadelijk zou zijn dan gewone sigaretten, is een hardnekkig vooroordeel en klopt helemaal niet. In werkelijkheid is roltabak 4 keer schadelijker. Het hoeft niet te verwonderen dat roltabak populair is bij jongeren en sociaal minder gefortuneerden, gezien zijn lage prijs. 

donderdag, 29 september 2016
Logo

Acteur Chris Willemsen stopt dankzij groepscursus.

In het kader van de actie ‘Vlaanderen stopt met roken’ van Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s organiseerden verschillende gemeenten en bedrijven groepscursussen voor mensen die samen willen stoppen met roken. Deelnemen aan een groep kan net die extra stimulans geven die je nodig hebt om succesvol te stoppen en gestopt te blijven. Dat ondervond ook Chris Willemsen, acteur en ondertussen ex-roker: hij wist te stoppen met hulp.

maandag, 27 juni 2016

Een nieuwe brochure die stoppen met roken toegankelijker maakt

Hou deze brochure bij de hand, zelfs al heb je nog niet besloten om te stoppen.

“Proficiat! Als je dit leest, heb je de eerste stap gezet om te stoppen met roken!” Op deze positieve toon begint de nieuwe brochure Ik voel me zoveel beter zonder tabak van Stichting tegen Kanker. En een positieve ingesteldheid is een belangrijk ingrediënt van een geslaagde rookstop. De brochure begeleidt toekomstige ex-rokers met veel empathie door alle fases van de stop:

woensdag, 8 juni 2016

Zwangere vrouwen belonen om te stoppen met roken, een veelbelovende methode

In Frankrijk blijft 20% van de zwangere vrouwen roken tijdens de zwangerschap, ondanks de welbekende risico’s voor de foetus: miskraam, premature geboorte, groeiachterstand in utero, verhoogd risico op astma, …

Om dit fenomeen uit de wereld te helpen, werd onlangs in 16 materniteiten een pilootproject gelanceerd: zwangere vrouwen krijgen er aankoopbonnen ter waarde van € 300 om hen te motiveren om te stoppen met roken. Artsen nemen biologische controletests bij hen af om na te gaan of ze wel degelijk niet meer roken.

vrijdag, 27 mei 2016

Nieuwe campagne Tabakstop

België moet tegen 20 mei 2016 de Europese Tabaksproductenrichtlijn (2014/40/EU) omzetten in nationale wetgeving. Vanaf die datum zijn op roltabak ook afschrikwekkende foto’s en het nummer van de rookstophulpdienst Tabakstop verplicht. Sigarettenpakjes zullen er eveneens anders uitzien, met grotere gezondheidswaarschuwingen op voor- en achterkant alsook een nieuwe stijl voor informatie over Tabakstop. Stichting tegen Kanker juicht de toepassing toe en speelt hier op in met een nieuwe campagne “De oplossing heb je op zak”.

dinsdag, 17 mei 2016

Wordt het in de toekomst mogelijk zich te laten inenten tegen nicotine?

Er zijn heel wat methodes om te stoppen met roken. Toch rookt nog 23% van alle Belgen (volgens de resultaten van de laatste gezondheidsenquête uit 2013) en sterven nog elk jaar 15.000 inwoners van ons land door hun rookgedrag. Onderzoekers van over de hele wereld werken al 10 jaar lang aan een andere aanpak: het nicotinevaccin. Dit vaccin moet de nicotine in het bloed neutraliseren via het immuunsysteem, voordat de stof de hersenen bereikt. Op die manier zou een veel lagere dosis nicotine de hersenen bereiken, waardoor de roker veel minder plezier zal ervaren bij het roken.

maandag, 11 april 2016

In het Verenigd Koninkrijk zijn er minder jonge meisjes die regelmatig roken

Een Brits onderzoek, gepubliceerd in januari 2016, toont aan dat de antitabakswetten in het Verenigd Koninkrijk het aantal regelmatig rokende jonge meisjes heeft verminderd.

De onderzoekers hebben zich gebaseerd op schoolenquêtes om de impact van de nieuwe antitabakswetgeving op jongeren na te gaan. In 2006 heeft het Verenigd Koninkrijk een rookverbod in openbare ruimtes ingevoerd, met inbegrip van schoolinstellingen. De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen, werd ook opgetrokken tot 18 jaar.

dinsdag, 15 maart 2016

Een geneesmiddel slechts terugbetalen als de patiënt stopt met roken? Tabakstop wijst erop dat tabak een drug is!

De hoop van sommige patiënten met idiopathische longfibrose was van korte duur. Het nieuwe geneesmiddel (Ofev) dat de vooruitgang van de aandoening vertraagt, zal enkel worden terugbetaald onder de voorwaarde dat de patiënt stopt met roken.

vrijdag, 4 maart 2016

Sigarettenrook is ook schadelijk voor huisdieren

Rookt u in de buurt van uw hond, kat of cavia? De sigarettenrook is ook schadelijk voor de gezondheid van uw huisdier. Een nieuwe studie van de universiteit van Glasgow legt een verband tussen een omgeving waar wordt gerookt en een stijgend aantal aandoeningen bij huisdieren.

Enkele van de gezondheidsrisico’s zijn beschadigde cellen, een gewichtstoename na castratie bij de  dieren in kwestie en een verhoogd risico op kanker.

Katten zijn hier nog gevoeliger voor dan andere dieren, door hun gewoonte om zichzelf lang te likken: zo neemt hun lichaam nog meer rook op.

woensdag, 20 januari 2016