IQOS, de nieuwe elektronische sigaret van Philip Morris

donderdag, 15 december 2016
  • Een hybride product dat met de grootste omzichtigheid moet worden gebruikt
  • Tabaksdamp inademen
  • Tabaksbedrijven willen zo hun dalende verkoop opkrikken

Wat is IQOS?

Het nieuwe product, ontworpen door Philip Morris, is een apparaat in de vorm van een pen, waarin een “verkorte” filtersigaret wordt geschoven. Deze wordt verhit zodat er damp vrijkomt. Het is dus een soort elektronische sigaret die tabak bevat. Er komt geen rook vrij en dus ook geen teer of koolstofmonoxide.

Philip Morris doet uitschijnen dat het een “gezondere” sigaret is, maar op dit moment is nog niets bekend over de mogelijk andere kankerverwekkende stoffen die in de tabak zitten.

Wat is het verschil tussen de IQOS en de huidige elektronische sigaret?

Beide producten werken volgens hetzelfde principe: de toestelletjes geven damp vrij en geen rook en er is geen sprake van verbranding. Er zijn echter wel verschillen tussen beide producten:

  • IQOS is een tabaksproduct. Je zou het een rookvrije sigaret kunnen noemen, waarbij je tabaksdamp inademt. Volgens Philip Morris is het minder schadelijk dan een gewone sigaret, maar dat moet nog bewezen worden.  Bij de IQOS bereikt de nicotine wel heel erg snel de hersenen, waardoor het uiterst verslavend werkt.
  • De e-sigaret daarentegen bevat een vloeistof met of zonder nicotine die wordt verdampt. Deze vloeistof bevat propyleenglycol en/of plantaardige glycerine, verschillende smaakaroma’s, eventueel additieven en nicotine. De e-sigaret kan gebruikt worden als hulpmiddel tijdens een stoppoging, waarbij je langzaamaan de dosis nicotine kan verminderen. Je mag echter niet uit het oog verliezen dat de gezondheidsrisico’s op lange termijn nog niet gekend zijn. U vindt hier meer info over de e-sigaret.

Een oplossing voor de dalende verkoop van sigaretten?

De IQOS-sigaret is reeds op de markt in Japan, Italië en Zwitserland en sinds 1 december in het Verenigd Koninkrijk. Nederland volgt in 2017 en mogelijk wordt ze later ook in België verkrijgbaar.

De tabaksgigant gaat de weg op van de e-sigaret omdat in het Westen de verkoop van sigaretten daalt en het aantal rokers de laatste 10 jaar verder is verminderd. Daarnaast worden de verkoop en de reclame strenger gereglementeerd. Dus zoekt de tabaksindustrie naar oplossingen om hun inkomsten veilig te stellen. Volgens tabaksexpert Luk Joossens is het belangrijk om kritisch te blijven.

“Philip Morris is maar in één ding geïnteresseerd: zo veel mogelijk winst maken. Een zogezegd “gezonde sigaret” moet roken terug aanvaardbaar maken.”

Onze reactie

Wij raden aan dit product met de grootste omzichtigheid te gebruiken, want de gezondheidsrisico’s zijn tot op heden nog niet gekend. De Stichting heeft weinig vertrouwen in de “goede bedoelingen” van de tabaksindustrie.

In het verleden werden “light” sigaretten als gezonder alternatief gepromoot. De vermelding “light” is ondertussen bij wet verboden omdat deze sigaretten de indruk wekten gezonder te zijn, terwijl het omgekeerde waar was.

 

De Tijd 01.12.2016 Tabaksproducenten zoeken naar (gezondere) alternatieven. http://www.standaard.be/cnt/dmf20161130_02600514