Nieuws uit 2011

Logo

Tabaksgebruik en blaaskanker bij vrouwen

Stijgende frequentie

Commentaar van de Stichting

Studies tonen aan dat de frequentie van blaaskanker stijgt omdat er steeds meer vrouwen roken.

Het nauwe verband tussen tabaksgebruik en blaaskanker zou er ook op kunnen wijzen dat de samenstelling van sigaretten gewijzigd is in de loop der jaren. Vooral het gehalte aan substanties die verband houden met blaaskanker, lijkt gestegen te zijn.

woensdag, 17 augustus 2011
Logo

Gekleurde rook voor tabak

Een firma heeft in België een aanvraag ingediend bij het ministerie voor volksgezondheid. Ze wil toestemming om 3 nieuwe substanties toe te voegen aan tabak voor sigaretten.

Commentaar van de Stichting

Het tabaksbedrijf heeft toelating gevraagd voor 3 stoffen, waarvan het enige doel uiteraard is om de aandacht van jonge rokers te trekken.

Het additief E133 kleurt sigarettenrook blauw. Dat geeft de roker de kans zich te onderscheiden van de anderen.

woensdag, 27 juli 2011
Logo

Kwetsbare longen bij rokende adolescenten

Na één jaar tabaksgebruik veroorzaakt tabaksrook ernstige beschadigingen aan de longen van jonge gebruikers.

Commentaar van de Stichting

Een studie aan de UCL bij adolescenten van 16 jaar toont dit aan.

Het roken van één pakje per dag valt de immuuncellen van de longtakken aan, nog voor de jonge rokers kortademigheid ervaren. De natuurlijke afweersystemen van de longen worden er dus zeker en vast door verminderd.

Het effect is het grootst bij een pakje per dag, maar begint al bij 5 sigaretten per dag.

maandag, 25 juli 2011
Logo

Mentholsigaretten verbieden?

Een omvangrijk Amerikaans onderzoek voorgezeten door een comité van gezondheidsexperten komt tot de conclusie dat sigaretten met mentholsmaak gevaarlijker zijn voor de gezondheid dan klassieke sigaretten.

Wat is het probleem met menthol? Verschillende zaken. Eerst en vooral is mentholrook aangenamer om te inhaleren, wat bij veel jongeren in de smaak valt. En hoe vroeger men begint te roken, hoe hoger het risico om een tabaksgerelateerde ziekte te krijgen.

donderdag, 16 juni 2011
Logo

Superschadelijke sigaretten

We weten dat normale sigaretten gevaarlijk zijn voor de gezondheid, maar illegale sigaretten van de zwarte markt zijn nog veel schadelijker!

Commentaar van de Stichting

De samenstelling van in beslag genomen imitatiesigaretten werd geanalyseerd.

De sigaretten werden onderzocht op nicotine- en teergehalte en op de hoeveelheid koolstofmonoxide. Ook de vermeldingen op de etiketten werden gecontroleerd.

Geen enkel staal van de clandestiene sigaretten voldeed aan de normen.

woensdag, 15 juni 2011
Logo

Is roken één van de oorzaken van psoriasis?

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid die evolueert in opstoten. De ziekte kan niet te onderschatten esthetische, relationele en psychologische gevolgen hebben.

De oorzaak is ongekend, maar er is een genetische aanleg die één of meerdere triggers vraagt.

Vandaag werd de link tussen tabak en psoriasis duidelijk bewezen. Aan de basis liggen de vele giftige stoffen in de sigarettenrook die het immuunsysteem verzwakken. Die werken bovendien bepaalde keelinfecties in de hand, waaronder de streptokokkeninfecties, die opstoten van psoriasis veroorzaken.

dinsdag, 17 mei 2011
Logo

Elke vorm van tabaksgebruik verhoogt het risico op borstkanker

Na de menopauze hebben vrouwen meer kans om borstkanker te krijgen als ze actief of zelfs passief gerookt hebben.

Commentaar

Het onderzoek werd gevoerd bij meer dan 80.000 vrouwen in de Verenigde Staten, van 50 tot 79 jaar. Bij actief roken, steeg het risico op borstkanker met meer dan 15%. Het risico was nog hoger bij vrouwen die vroeg zijn beginnen roken en/of veel hebben gerookt.

Vrouwen die lang passief hebben gerookt, op het werk of thuis, vertoonden een risico op borstkanker na de menopauze van meer dan 30%!

donderdag, 28 april 2011