Hoe werkt verslaving?

Verslaving of afhankelijkheid begint als je niet meer zonder de consumptie van een bepaalde stof kunt, terwijl je weet dat die schadelijk is voor je gezondheid.

Van de consumptieproducten die als verslavend zijn erkend, komt het gebruik van tabak op de eerste plaats, vóór alcohol, heroïne en cocaïne.

In het begin kan roken je enigszins een goed gevoel geven. Helaas wordt dat al snel vervangen door puur en alleen een gevoel van gemis tussen twee sigaretten.

Nicotine is de voornaamste oorzaak van die verslaving. Andere chemische stoffen die soms aan tabak worden toegevoegd, zoals ammoniak, versterken de werking.

Verslaafd zijn aan roken omvat altijd 3 aspecten: 

  • Lichamelijk

Je rookt een sigaret omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Sommige stoffen die vrijkomen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, werken als een stimulerend middel en kalmeren ook. Het probleem is dat je lichaam er steeds meer van vraagt…

  • Psychologisch

Je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen enz.

  • Gedragsgebonden

Je rookt uit automatisme: je sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt.

 

Ben jij verslaafd? Doe de test!