E-sigaret

Sommige rokers zijn dankzij de e-sigaret geslaagd om van de sigaret af te blijven. Andere rokers zijn verzeild geraakt in dubbel gebruik, dit is afwisselend roken en dampen; of slagen er maar niet in om te stoppen met dampen.

Om gezondheidswinst te boeken, is het belangrijk om volledig te stoppen met roken en alle tabaksproducten achterwege te laten. Tijdelijk dampen om aan de sigaret te weerstaan, kan voor sommige rokers een goede strategie zijn. Helaas zien we vele dampers jarenlang dampen terwijl de lange termijn effecten van de e-sigaret nog niet gekend zijn. Dus het beste voor je gezondheid is om niet te roken, maar ook om niet te blijven dampen. Voor elke vorm van nicotineverslaving waaraan je blijft vasthangen, kan je bij ons hulp krijgen om ervan af te geraken. Met onze begeleiding leer je niet alleen de fysieke verslaving aan te pakken, maar ook de andere vormen zoals gewoontevorming of de psychologische verslaving aan een nicotineproduct.

Vooraleer je verder te verdiepen in onze informatiepagina’s geven we graag het volgende mee:

  • Hou je e-sigaret uit de buurt van kinderen
  • Gebruik nooit oliehoudende substanties in je e-sigaret! Dit kan zeer gevaarlijk zijn omdat de olie een gevaarlijke vetlaag kan achterlaten in je longen.
  • Gooi een kapotte e-sigaret niet in de vuilbak, maar breng ze naar het containerpark
  • Sommige producten, zoals nicotinevervangers of medicijnen, hebben een officiële erkenning als rookstopmiddel. Ze zijn na vele studies veilig bevonden en hebben hun werking bewezen. Wil je ze liever niet gebruiken, verdraag je ze niet of werken ze niet voor jou, dan is de e-sigaret met nicotine een alternatief dat het proberen waard is. Meer info hier.

Wat is de e-sigaret?

De e-sigaret of elektronische sigaret is een toestelletje dat een vloeistof opwarmt en damp produceert om in te ademen. De vloeistof kan al dan niet nicotine bevatten en smaakstoffen.

Gezondheidswinst of gezondheidsrisico's?

Weten wat het effect van de e-sigaret voor je gezondheid betekent, is zeer moeilijk. Over de mogelijke schadelijkheid op lange termijn hebben we geen gegevens.

Stoppen met roken via de e-sigaret

Als roker kunnen e-sigaretten u helpen te stoppen met roken of over te schakelen naar minder risicovolle consumptie voor uw gezondheid. Het kan ook worden gecombineerd met andere stopmiddelen.

Stoppen met dampen

Wil jij succesvol stoppen met dampen, zorg dan best dat je goed voorbereid bent, net zoals bij een rookstop. Zo verminder je eventuele angst om te stoppen en maak je het meeste kans op succes.

Wat zijn verhitte tabaksproducten?

Verhitte tabak : de producten op basis van verhitte tabak, worden vaak verward met een elektronische sigaret. Maar het werkingsprincipe is verschillend. Hier gaat het om een toestel dat tabak verhit waardoor er tabaksdamp gevormd wordt.

Een beetje theorie

Sigaret, verhitte tabak, elektronische sigaret, nicotinevervangers, rookstopmedicatie: wat zijn de verschillen?

Wat zegt de wet?

In België valt de e-sigaret onder dezelfde wetgeving als een tabaksproduct.
In 2016 ging er een nieuwe wet van kracht die voor de e-sigaret een apart kader vastlegt.

Werp je e-sigaret niet zomaar weg!

Ze horen niet thuis bij het gewone afval of plastic omdat de e-sigaret op batterijen werkt. Je kan ze veilig inleveren bij de vele inzamelpunten voor recyclage van batterijen en elektronische toestellen.