Nieuws uit 2013

Logo

De nieuwe richtlijnen voor tabak hadden verder kunnen gaan.

Op 8 oktober 2013 stemden de Europese parlementsleden over een aantal belangrijke richtlijnen in verband met tabak. Omdat de tabakslobby kosten noch moeite spaarde bij het onder druk zetten van de beleidsmakers, vielen de resultaten van de stemming eerder tegen. De tabaksindustrie kreeg slechts halve maatregelen opgelegd en veel te lange termijnen toegekend. Van een echt succes kunnen we dus niet spreken.

woensdag, 30 oktober 2013
Logo

Felicitaties voor alle ex-rokers

Nu donderdag 26 september vindt de allereerste Dag van de Ex-roker plaats! Ter ere van deze gelegenheid worden er door heel Europa evenementen en activiteiten georganiseerd voor iedereen die een streep getrokken heeft onder zijn slechte gewoonte.

Ken je iemand die onlangs gestopt is met roken?

donderdag, 26 september 2013
Logo

Het gevaar van mentholsigaretten

Door het toevoegen van menthol aan sigaretten wordt de smaak ervan aangenamer maar het gevaar voor afhankelijkheid neemt ook toe. Deze methode wordt al lang toegepast door de tabaksindustrie maar zal hoogstwaarschijnlijk worden verboden door een nieuwe Europese richtlijn.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Grotere afhankelijkheid en grote aantrekkingskracht bij jonge meisjes. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het nog moeilijker is te stoppen met roken als men mentholsigaretten rookt dan met klassieke sigaretten.

maandag, 5 augustus 2013
Logo

Mondspray als nieuw nicotinesubstituut

Er is een nieuw nicotinevervangmiddel ter beschikking in de apotheek dat kan helpen bij het stoppen met roken. Het gaat om een mondspray waarbij de nicotine door het mondslijmvlies wordt opgenomen en daardoor binnen de 60 seconden begint te werken. Vooral bij cravings (ogenblikken waarop iemand behoefte heeft aan nicotine) kan deze nieuwe vorm nuttig zijn.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Snellere werking

vrijdag, 7 juni 2013
Logo

Eerste sigaret kort na ontwaken verhoogt sterk risico op kanker

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat het opsteken van de eerste sigaret binnen enkele minuten na het ontwaken het risico op kanker van de long en van het hoofd- en halsgebied sterk doet toenemen. Nu werd ook aangetoond dat bij dergelijke rokers ook de concentraties aan een kankerverwekkende stof afkomstig van tabak duidelijk verhoogd is.
 
Commentaar van Stichting tegen Kanker
 
Long-, hoofd- en halskanker

dinsdag, 4 juni 2013