Nieuws uit 2015

Menopauze en stoppen met roken

U nadert de leeftijd van de menopauze en u rookt? Stoppen met roken zal uw menopauze een stuk aangenamer maken.

Een recent onderzoek gepubliceerd in Maturitas, het Europese wetenschappelijk tijdschrift over de menopauze (The European Menopause Journal) ging na of vrouwen die waren gestopt met roken minder last hadden van warmteopstoten tijdens de menopauze.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de vrouwen die waren gestopt met roken minder vaak last hadden van warmteopstoten, en dat die “vapeurs” ook minder erg waren dan bij rooksters.

dinsdag, 15 december 2015

Shisha roken is niet ongevaarlijk!

Shisha (ook gekend als waterpijp of nargile) is verkrijgbaar met bananen-, kersen- of vanillesmaak en lijkt daardoor heel onschuldig. Nochtans zijn de gevaren voor de gezondheid niet te onderschatten!
Sinds zijn verschijning in de 15de eeuw is de consumptie van shisha niet meer gedaald. Vandaag wordt het aantal gewoonterokers geschat op ongeveer 100 miljoen mensen. Volgens een enquête bij 1.000 Belgische scholieren in 2009 heeft 54% van de jongeren van 17 en 18 jaar al shisha gerookt.

woensdag, 9 december 2015

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op astma bij de toekomstige generaties

 

Roken tijdens de zwangerschap brengt schade toe aan de gezondheid van de moeder en aan de ontwikkeling van de baby, maar het gaat nog veel verder: de schade kan zich uitbreiden tot de volgende generatie.

Dat is de conclusie van een nieuwe studie die in Zweden werd uitgevoerd bij bijna 45 000 grootmoeders. Het onderzoek richtte zich op vrouwen die rookten toen ze zwanger waren van een dochter en probeert een link te leggen tussen roken en het gebruik van astmageneesmiddelen bij hun kleinkinderen.

donderdag, 12 november 2015

Mindfulness om te stoppen met roken

Beslissen om te stoppen met roken is net als voorbereidingen treffen om op reis te vertrekken: je stopt in je valiezen wat je denkt nodig te hebben. Voor je stopt met roken, stop je ook best in je bagage wat je kan helpen bij dit proces: de steun van een tabakoloog, nicotinevervangers, , een alternatief plan voor de moeilijkste momenten, …
Stoppen met roken hoeft zich niet te beperken tot EEN enkele methode: voorzie verschillende hulpmiddelen in je bagage om je kansen op succes te vergroten.

donderdag, 3 september 2015

De regels voor het online aankopen van nicotinevervangers

Consumenten laten zich meer en meer verleiden tot aankopen online: je wint tijd, je hoeft je niet te verplaatsen, … Ook nicotinevervangers kunnen online worden aangekocht. Er zijn echter onofficiële websites die nagemaakte producten verkopen. Kijk dus zeker grondig na of de website in kwestie een degelijke dienstverlening garandeert.

Virtuele uitbreiding van de apotheek

dinsdag, 25 augustus 2015

Voeding en roken: een oude vete?

Praten over roken of over stoppen met roken, kan niet zonder het ook te hebben over voeding: beide thema’s zijn onlosmakelijk verbonden. En er zijn heel wat aspecten die aan bod kunnen komen: rokers zouden vaak slecht eten, ze zouden bang zijn om aan te komen als ze stoppen met roken, nicotine, de factor die een rookverslaving in stand houdt, zou ook invloed hebben op je lichaamsgewicht, het zou aangewezen zijn om je voedingsgewoontes te veranderen wanneer je stopt met roken, …

donderdag, 2 juli 2015

Nog te veel kinderen worden blootgesteld aan sigarettenrook

De VRGT (vzw Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidzorg en tuberculosebestrijding) heeft net een campagne gelanceerd om ouders beter te informeren over de gevaren van passief roken bij zuigelingen. Hoewel deze risico’s welbekend zijn bij het grote publiek, wordt nog 40% van de kinderen thuis blootgesteld aan sigarettenrook.
Bron: VRGT 

Misvattingen

woensdag, 10 juni 2015

Sporten om te stoppen met roken

Mensen die aan sport doen, roken over het algemeen minder. Ook het omgekeerde (mensen die roken, doen minder vaak aan sport) gaat vaak op, terwijl het best anders zou zijn.  Rokers hebben ongelijk door niet aan sport te doen, sport kan hen zelfs van hun verslaving afhelpen.

Roken tast lichamelijke capaciteiten aan

woensdag, 27 mei 2015

Varenicline nuttig voor rokers met chronische obstructieve longziekte

Deze rokers ervaren nochtans veel moeite met stoppen.

Vele rokers met chronische obstructieve longziekte slagen niet in rookstop

Tabaksgebruik is de voornaamste risicofactor voor chronische obstructieve longziekte. Wie met die ziekte toch blijft roken, verergert zijn ziekte en zal de longfunctie sneller verliezen.

Stoppen met roken is de enige manier om de opmars van de ziekte af te remmen. En toch blijven heel wat patiënten (30 – 43%) met chronische obstructieve longziekte roken. De nood aan efficiëntere behandelingen voor deze bevolkingsgroep is dus groot!

woensdag, 29 april 2015

Jongeren achten licht tabaksgebruik niet schadelijk!

Een Amerikaanse studie toont aan dat jongeren het risico op licht tabaksgebruik onderschatten.

De enquête (National Youth Tobacco survey) werd al in 2012 uitgevoerd in de Verenigde Staten, door het Center for Disease Control and Prevention, maar werd recent geanalyseerd door onderzoekers van de universiteit voor geneeskunde in New York. De studie was gebaseerd op 25000 adolescenten (waarvan 90% niet-rokers). Het doel was analyseren wat jongeren denken van occasioneel en licht tabaksgebruik.

dinsdag, 14 april 2015

Meer pijn bij de maandstonden door roken

Een onderzoek bij Australische vrouwen heeft uitgewezen dat roken het optreden van erg pijnlijke maandstonden in de hand werkt.

Hoe meer sigaretten, des te groter het risico

Het gaat hier om een grootschalige studie bij meer dan 9 000 vrouwen die over gemiddeld 13 jaar werden gevolgd. Zowat 25% van hen vermeldden ernstige pijn bij de maandstonden en een zelfde percentage was ook rookster. Bij ongeveer 14% van de vrouwen was er uitgesproken pijn bij de menstruatie in 70 tot 80% van de tijd en men spreekt dan van chronische dysmenorree.

vrijdag, 13 februari 2015

Operatie voor de boeg? Zeg tabak vaarwel!

Heel wat complicaties bij operaties zijn te wijten aan tabak!

Een nieuwe studie toont aan dat stoppen met roken het aantal complicaties bij operaties doet dalen, en de genezing van de wonden bevordert. De resultaten bevestigen die van andere studies, waarin de nefaste gevolgen van tabaksgebruik op chirurgische ingrepen aangetoond werden.

Welke zijn de risico’s?

donderdag, 5 februari 2015