Rokers lopen meer kans om hun Y chromosoom te verliezen

dinsdag, 31 maart 2015

Uit een Zweeds onderzoek bij meer dan 6 000 mannen, bleek dat mannelijke rokers driemaal meer risico hebben dan niet-rokende mannen om hun Y-chromosomen te verliezen dan niet-rokers. Bij mannen die gestopt zijn met roken, daalt dit risico opnieuw.

Verlies van Y-chromosoom

Het Y-chromosoom komt enkel bij de man voor (de man heeft als geslachtschromosomen XY en de vrouw XX). Dit Y-chromosoom speelt een rol bij de aanmaak van zaadcellen en bij de mannelijke geslachtskenmerken. De studie toont aan dat Y-chromosomen vaker verdwijnen uit de bloedcellen van rokers dan uit deze van mannen die nooit hebben gerookt.

Gevolgen

Het verlies van het Y-chromosoom in cellen kan deels uitleggen waarom mannen in het algemeen een kortere levensduur hebben dan vrouwen. Dit verlies kan namelijk een verhoogd risico op bepaalde pathologieën en andere kankers dan longkanker met zich meebrengen. De immuuncellen in het bloed die hun Y-chromosoom verloren hebben, zijn minder in staat om kankercellen te bestrijden. Maar het risico op longkanker houdt geen verband met het verlies van het Y chromosoom. Het risico blijft dan ook gelijk voor beide geslachten.

Rookstop kan Y-chromosoomverlies herstellen

Er werd vastgesteld dat het verlies van Y-chromosomen bij rokers afhankelijk is van de hoeveelheid gerookte sigaretten: mannen die meer roken, verliezen meer Y-chromosomen.
Echter, het verlies van het Y-chromosoom zou kunnen omkeerbaar zijn, want sommige mannen die stopten met roken, kregen hun Y-chromosomen terug. Alweer een zeer goed argument om te stoppen met roken!

Lars A Forsberg e.a. Mosaic loss of chromosome Y in peripheral blood is associated with shorter survival and higher risk of cancer. Nature Genetics 2014;46,624-628 - Mediquality 06/12/14