Shisha roken is niet ongevaarlijk!

woensdag, 9 december 2015

Shisha (ook gekend als waterpijp of nargile) is verkrijgbaar met bananen-, kersen- of vanillesmaak en lijkt daardoor heel onschuldig. Nochtans zijn de gevaren voor de gezondheid niet te onderschatten!
Sinds zijn verschijning in de 15de eeuw is de consumptie van shisha niet meer gedaald. Vandaag wordt het aantal gewoonterokers geschat op ongeveer 100 miljoen mensen. Volgens een enquête bij 1.000 Belgische scholieren in 2009 heeft 54% van de jongeren van 17 en 18 jaar al shisha gerookt.

Schadelijker dan sigaretten!

Een enkele trek bevat evenveel rook als een volledige sigaret. Een waterpijpsessie staat gelijk aan het roken van 20 tot 30 sigaretten. De gezondheidsrisico’s zijn dezelfde als bij het roken van sigaretten: cardiovasculaire, ademhalings- en verteringsproblemen en risico op kanker, …

Het water in de pijp speelt een rol in de giftigheid van de shisha: het water koelt de rook af, waardoor die langer en dieper kan worden geïnhaleerd en dus nog giftiger wordt. Bovendien maakt het water de waterpijp aantrekkelijker voor jongeren: het neemt het irriterende en scherpe effect van de tabak weg. Recent onderzoek toont aan dat shisha tenminste 27 kankerverwekkende stoffen bevat. 

Laat je dus niet misleiden door het zoete parfum en de onschuldige uitstraling. Shisha is uiterst giftig!