De regels voor het online aankopen van nicotinevervangers

dinsdag, 25 augustus 2015

Consumenten laten zich meer en meer verleiden tot aankopen online: je wint tijd, je hoeft je niet te verplaatsen, … Ook nicotinevervangers kunnen online worden aangekocht. Er zijn echter onofficiële websites die nagemaakte producten verkopen. Kijk dus zeker grondig na of de website in kwestie een degelijke dienstverlening garandeert.

Virtuele uitbreiding van de apotheek

In België moet een website die farmaceutische producten wil verkopen, verplicht verbonden zijn aan een traditionele apotheek. De website is dus een virtuele uitbreiding van de apotheek in kwestie. Bovendien laat België enkel de online verkoop toe van geneesmiddelen zonder voorschrift die zijn toegelaten op de Belgische markt, alsook van bepaalde medische producten zoals verbanden, steriel materiaal, condooms, enz.

Wees dus op je hoede wanneer een website geneesmiddelen aanbiedt waarvoor je normaal gezien een medisch voorschrift nodig hebt. De website moet ook kunnen garanderen dat de bestelling, verpakking en levering het recht op de privacy vrijwaren.

Europees logo

Sinds 1 juli 2015 moeten apotheken die online geneesmiddelen willen verkopen op elke pagina van hun website het Europese logo van de internetapotheken plaatsen. De lijst van toegelaten websites vind je hier.

Gezondheidsrisico’s

Wie geneesmiddelen koopt via een illegaal circuit, neemt gezondheidsrisico’s. Het middel dat je inneemt, biedt geen garantie op betrouwbaarheid. Nog een belangrijke tip: vraag advies aan een tabakoloog of arts voor je nicotinevervangers koopt. Enkel een specialist kan een juiste inschatting maken van de te nemen dosis. Bel voor meer informatie over nicotinevervangers naar onze gratis hulplijn op 0800/111 00.