Operatie voor de boeg? Zeg tabak vaarwel!

donderdag, 5 februari 2015

Heel wat complicaties bij operaties zijn te wijten aan tabak!

Een nieuwe studie toont aan dat stoppen met roken het aantal complicaties bij operaties doet dalen, en de genezing van de wonden bevordert. De resultaten bevestigen die van andere studies, waarin de nefaste gevolgen van tabaksgebruik op chirurgische ingrepen aangetoond werden.

Welke zijn de risico’s?

  • Complicaties ter hoogte van de longen: deze kunnen licht van aard (verstopping van de bronchiën, infecties ...), maar ook zwaar zijn (pneumopathie, acute ademnood, overlijden)
  • Cardiovasculaire complicaties (verhoogd risico op infarct, beroerte ...)
  • Complicaties door infecties: nicotine en koolmonoxide beïnvloeden de vorming van littekenweefsel. Daarom hebben rokers een verhoogd risico op complicaties bij littekens maar ook op problemen met de hechtingen, vertraging van botgenezing ...

Stop best 6 tot 8 weken voor je operatie met roken!

Idealiter stop je zo lang mogelijk voor een interventie. Doe je dat 6 tot 8 weken voor je ingreep, dan verdwijnen de risico’s op complicaties door tabak.

Stop je later (2 à 3 weken voor je operatie), dan doe je de risico’s nog steeds significant dalen. Zelfs al stop je slechts 12 of 48 uur ervoor, dan nog heb je daar voordeel van omdat er minder koolmonoxide in je bloed zal zitten. Daardoor is er meer plaats voor zuurstof.

Ongewenste effecten

Stop je vlak voor je operatie, dan heb je ondanks de voordelen wel een verhoogd risico op hoesten en slijmvorming.

Sommige wetenschappers raden aan om 2 à 3 weken voor een chirurgische ingreep geen beroep te doen op varenicline (Champix) of bupropion (Zyban). Deze termijn is namelijk te kort om eventuele bijwerkingen op te vangen. Deze manifesteren zich 10 tot 15 dagen na het starten met deze geneesmiddelen, dus pal in de operatieperiode.

Doorzetten na de operatie

Niet roken na je operatie is ook zeer nuttig. Je stopt best tot de littekens gevormd zijn (3 weken na de ingreep) en idealiter tot je eventuele botschade hersteld is (3 maand na de ingreep).

Een ideaal moment om de sigaret vaarwel te zeggen

In het algemeen is een chirurgische ingreep een goed moment om te stoppen met roken. Meestal is een operatie op voorhand gepland en dat geeft je de tijd om je rookstop voor te bereiden. Is dat bij jou het geval, dan kan je altijd contact opnemen met onze tabakologen.

Zij kunnen je helpen je rookstop in te plannen en zullen je steunen bij het stoppen. En als je erin slaagt om niet te roken voor en na de operatie, ben je op de goede weg om tabak voor altijd vaarwel te zeggen!

Bronnen: