Nieuws uit 2014

Gearomatiseerde tabak: aantrekkelijk voor jongeren maar gevaarlijk voor de gezondheid

Een recente studie uit Canada toont aan dat gearomatiseerde tabak bij de jeugd zeer populair is. Uit het onderzoek van het Centre de recherche Propel van de Waterloo Universiteit (Quebec) blijkt dat meer dan de helft (58%) van de jongeren uit Quebec die in de afgelopen maand tabak verbruikten, gearomatiseerde producten kozen. Bovendien had een derde van de leerlingen in het middelbaar die sigaretten roken de  voorkeur gegeven aan een mentholsigaret.

En in België?

donderdag, 2 oktober 2014

Gezondheid en financiën belangrijkste redenen om te stoppen met roken

Bij de start van het nieuwe schooljaar nemen heel wat rokers zich voor om te stoppen met roken. Uit cijfergegevens verzameld door Stichting tegen Kanker blijkt dat rokers van alle leeftijden willen stoppen voor twee belangrijke redenen: gezondheid & geld. Tabakstop staat al 10 jaar klaar om hen daarbij te helpen. En hoewel de dienst steeds beter bekend raakt bij rokers, is de toekomstige financiering van Tabakstop voor 2015 nog niet verzekerd ...

maandag, 1 september 2014

Twee goede redenen om te stoppen met roken: langer leven en een betere levenskwaliteit !

Volgens een enquête van Wetenschappelijk instituut volksgezondheid (WIV), leven rokers gemiddeld bijna acht jaar minder lang dan niet-rokers. Ex-rokers, die de sigarettenverslaving hebben kunnen loslaten, beperken de schade en verliezen gemiddeld « slechts » iets meer dan twee en een half jaar. Kan dit jou motiveren om meteen werk te maken van een rookstop?

dinsdag, 19 augustus 2014

Opgelet voor oplichterij met de elektronische sigaret

Test-aankoop waarschuwt gebruikers van elektronische sigaretten voor de praktijken van ‘Lyoko Smoke’. Het Europees Centrum voor de Consument heeft al een zestigtal klachten ontvangen over deze onderneming die elektronische sigaretten verkoopt. Ook Test-Aankoop ontving klachten.

De onderneming met haar basis in Letland, heeft via haar site een verkoopsproces op touw gezet dat de consument bedot. Bovendien – en dit is uitermate belangrijk voor Stichting tegen Kanker – heeft de gebruiker geen enkele garantie wat betreft de veiligheid van de opgestuurde producten.

woensdag, 6 augustus 2014

Geen doorbraak voor de elektronische sigaret

Brussel, juli 2014 – Volgens de nieuwe rookenquête van Stichting tegen Kanker kent de elektronische sigaret geen doorbraak in België in 2014. Slechts 0,5% van de bevolking gebruikt de elektronische sigaret dagelijks en 1% gebruikt ze wekelijks of minder. Ter vergelijking: in Frankrijk lag in november 2013 het dagelijks gebruik van de elektronische sigaret ongeveer zes maal hoger dan in ons land.

Lees het volledige persbericht.

donderdag, 17 juli 2014

De slagaders van kinderen die passief roken zijn ouder dan hun leeftijd…

Ongeveer 40% van de kinderen wereldwijd worden blootgesteld aan passief roken. Uit een studie in Australië en in Finland blijkt dat er een nieuw gevaar is van passief roken voor kinderen. Kinderen van wie beide ouders roken blijken immers dikkere slagaderwanden te hebben. Daardoor zou het risico vergroten op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd.

Schade aan slagaderwand

maandag, 14 juli 2014
Logo

Oproep vrijwilligers voor pilootexperiment

Aan de Universiteit van Gent zijn ze op zoek naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen om onze kennis over de schadelijke effecten van roken op de gezondheid te verbeteren. Eén van de schadelijke stoffen die rokers opstapelen is acrolein. Met dit pilootexperiment willen de onderzoekers nagaan of een bepaald voedingssupplement - dat trouwens voorkomt in onze dagelijkse voeding in bepaalde vlees- en vissoorten - deze acrolein onschadelijk kan maken.

maandag, 14 juli 2014
Logo

Het IT/telefonieprogramma van Tabakstop wint de prestigieuze Caviar prijs in de categorie Best Use of Technology!

Stichting tegen Kanker heeft samen met Voxtron, specialist in multimedia-oplossingen voor contactcenters, het winnende project opgezet om twee doelgroepen te bedienen: de mensen die willen stoppen met roken en de 'tabakologen', de medewerkers die hen via de telefoon begeleiden (meestal artsen, psychologen en verpleegkundigen). Een positieve ervaring bij beide groepen is een noodzakelijke voorwaarde voor het welslagen van de missie van Tabakstop.

woensdag, 28 mei 2014
Logo

Tabakstop viert 10e verjaardag op Werelddag tegen Tabak (31 mei)

Tabakstop, de gratis dienst van Stichting tegen Kanker voor hulp bij het stoppen met roken, bestaat 10 jaar.

Ter ere van die verjaardag doorbreekt de dienst het zwart-witdenken over rookverslaving en nicotine – de meest verraderlijke van alle drugs. Het fotoboek "Voorbeeldig gestopt – Mijn leven zonder tabak" brengt 10 openhartige getuigenissen over rookverslaving, geïllustreerd door foto’s van de bekende fotograaf Jimmy Kets.

woensdag, 28 mei 2014

Roken schaadt de gezondheid…ook van uw ogen

Dat roken schadelijk is voor de longen, hart en bloedvaten is alom gekend. Maar ook organen waarvan men dat op het eerste zicht niet zou vermoeden kunnen door tabak worden aangetast. Onze ogen behoren daartoe, zo blijkt uit de resultaten van een Zweeds onderzoek. En het gaat niet alleen om de door iedereen gekende irritatie van de ogen door tabaksrook maar een aantasting binnenin het oog…..

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Hoger risico op cataract door roken

maandag, 12 mei 2014

Voorzichtig met producten voor e-sigaret!

De producten die worden gebruikt in een elektronische sigaret kunnen giftig zijn en vooral kinderen kunnen het slachtoffer daarvan worden. Dat blijkt uit statistische gegevens in de Verenigde Staten waar in 2012 niet minder dan 1 351 van dergelijke ongelukken werden geregistreerd. Dat was een toename met 300% in vergelijking met 2011 en het merendeel waren kinderen.

dinsdag, 15 april 2014

De waterpijp, schadelijk en verslavend

Een recent Amerikaans onderzoek heeft de gevaren van het gebruik van de waterpijp bevestigd. Dat is niet alleen even gevaarlijk als het roken van sigaretten, of zelfs gevaarlijker, maar het blijkt ook erg verslavend te zijn. Bovendien bestaat het risico op meeroken evengoed bij het gebruik van de waterpijp.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Shisha, waterpijp, nargileh, shiazo, …

maandag, 10 maart 2014

Stoppen met roken: goed voor de gezondheid…en de moraal!

26 studies over de effecten van rookstop werden geanalyseerd om de impact na te gaan van rookstop op het psychologisch evenwicht van ex-rokers. Stoppen met roken blijkt een positieve invloed te hebben op depressie, angst en stress. Dat effect werd zowel vastgesteld bij mensen met psychische problemen als bij anderen.

Beter nog: stoppen met roken zou even- of zelfs meer - doeltreffend zijn dan antidepressiva bij de behandeling van angststoornissen en gemoedsproblemen.

dinsdag, 25 februari 2014