Ongezonde kinderarbeid zorgt voor tabak

woensdag, 4 juni 2014

De Human Rights Watch luidt de alarmbel: elke zomer werken in de VS kinderen en jongeren in ongezonde omstandigheden bij de tabaksoogst.

Commentaar van Stichting tegen Kanker

Gezondheid van jonge kinderen in gevaar  

In de VS is het wettelijk toegestaan dat kinderen vanaf 12 jaar (en jonger in kleine familiebedrijven) mogen werken. Kinderen tussen 7 en 17 jaar werken in de zomer van 6 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds in de Verenigde Staten in tabaksplantages om de tabak te oogsten. Er is geen regelgeving voor het maximum aantal uren. Ze mogen alleen niet werken tijdens de schooluren.

Dat gebeurt vaak onder een brandende zon waardoor hun risico op huidkanker toeneemt. Deze kinderen dragen geen beschermende kledij zodat de nicotine die vrijkomt en door hun huid wordt opgenomen misselijkheid, braken, zware hoofdpijn en slaapproblemen veroorzaakt. Men aarzelt ook niet deze kinderen te laten werken in velden die pas besproeid zijn met pesticiden. De tabaksproducenten die tabak afnemen van dergelijke plantages zeggen wel bekommerd te zijn om de kinderarbeid maar doen er niets aan om die tegen te gaan.

Nog andere kwalijke gevolgen van tabakscultuur  

Deze kinderarbeid is schrijnend maar niet het enige zorgwekkende gevolg van de tabakscultuur. In sommige tabaksplantages verschralen vruchtbare gronden wanneer alleen maar tabaksplanten, zonder afwisseling, worden gecultiveerd. Tabak is dus ook uiterst schadelijk voor het milieu, zowel op kleine als op grote schaal.

Dit alles kan wellicht - naast de gezondheid van de roker en zijn directe omgeving - nog een extra reden zijn om te stoppen met roken. Door te stoppen met roken zijn er geen sigaretten meer nodig waarvan de tabaksbladen door kwalijke kinderarbeid geoogst wordt.

De Standaard, 15-05-14