Nieuws uit 2010

Logo

Passief roken: jaarlijks meer dan 600 000 doden

Passief roken is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan 600 000 overlijdens per jaar. 165 000 daarvan zijn kinderen. Dat blijkt uit schattingen van het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

Kinderen – en kleine kinderen in het bijzonder – zijn de eerste slachtoffers van passief roken. Zij kunnen zich immers niet onttrekken aan de voornaamste bron van blootstelling : hun ouders die thuis roken. Bovendien verhoogt de kwetsbaarheid van hun afweersysteem de risico’s op complicaties.

donderdag, 2 december 2010
Logo

Passief roken kan gehoorverlies veroorzaken

Artsen weten al langer dat roken het gehoor kan beschadigen. Een recent gepubliceerde studie suggereert dat ook passief roken tot gehoorschade kan leiden.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

De Amerikaanse studie die meer dan 3 000 volwassenen omvatte, toonde aan dat passief geïnhaleerde rook de doorbloeding in de kleine bloedvaatjes van het binnenoor kan verstoren.

Daardoor komt er minder zuurstof in dat deel van het oor en kan er zich een opeenstapeling van toxische afvalstoffen voordoen, die schade veroorzaakt aan het gehoor. 

dinsdag, 30 november 2010
Logo

De Tabak Stop Lijn wordt ... Tabakstop!

Sinds haar oprichting is de Tabak Stop Lijn niet opgehouden met evolueren, om meer steun en raad te bieden en om beter beschikbaar te zijn voor mensen die willen stoppen met roken. Wat vroeger enkel een gratis en anonieme telefonische hulplijn voor rokers was (0800 111 00), is nu ook een website en een dienst die persoonlijke online begeleiding biedt om te stoppen met roken. Daarom verandert de Tabak Stop Lijn in Tabakstop, en krijgt de dienst een nieuw logo.

donderdag, 1 juli 2010
Logo

Zware roker of niet: een kwestie van erfelijkheid!

Ondervindt u problemen bij het stoppen met roken? Individuele erfelijke variaties lijken een invloed te hebben op het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt. En bijgevolg dus ook op de graad van verslaving aan tabak en de nefaste gevolgen voor de gezondheid.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

Onderzoekers hebben kleine erfelijke variaties ontdekt op chromosomen 8 en 19. Die verhogen bij rokers het aantal sigaretten dat ze dagelijks roken.

vrijdag, 4 juni 2010
Logo

Stoppen met roken bij longkanker heeft zin

Patiënten met longkanker in een vroeg stadium, die stoppen met roken, hebben dubbel zoveel overlevingskansen verdubbelen als patiënten die blijven roken.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker:

In ons land is kanker na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Tabak speelt een rol bij een derde van alle kankergevallen. Jaarlijks sterven in België dan ook duizenden mensen aan de gevolgen van roken.

maandag, 1 maart 2010
Logo

Stoppen met roken: de meest doeltreffende methodes

Momenteel hebben vier methodes om te stoppen met roken hun deugdelijkheid al bewezen: de behandeling met een nicotinesubstituut, varenicline (Champix®), bupropion (Zyban®) en cognitieve- en gedragstherapie.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

Er bestaan heel wat methodes voor mensen die willen stoppen met roken. Hoe de behandeling kiezen die het best bij u past? Dokter Anne-Laurence Le Faou maakt een stand van zaken op voor vier methodes die bestaan om te stoppen met roken.

donderdag, 21 januari 2010