Wat is de e-sigaret?

De e-sigaret of elektronische sigaret is een toestelletje dat een vloeistof opwarmt en damp produceert om in te ademen. De vloeistof kan al dan niet nicotine bevatten en smaakstoffen. De laatste 10 jaar heeft de e-sigaret een hele evolutie doorgemaakt. Tegenwoordig zijn er heel complexe elektronische apparaten waarbij je zelf de temperatuur kan regelen. Eenvoudiger in gebruik zijn toestellen met voorgevulde patronen die nicotinezouten gebruiken om de nicotine opname te verhogen.Wil je weten of de e-sigaret iets voor jou is en welke soorten er tegenwoordig allemaal bestaan? We hebben ze even opgelijst voor jou.

Met dampen, vapen en de elektronische sigaret wordt hetzelfde bedoeld. Doordat er geen rook wordt geproduceerd, want er wordt niets verbrand, spreekt men van dampen. De gebruiker ademt geen rook in maar damp.

Het verschil tussen roken en dampen

Dampen is niet hetzelfde als roken.

Bij een gewone sigaret wordt er tabak verbrand en rook geproduceerd. Die rook bevat naast teer en koolstofmonoxide meer dan 7000 chemische producten waarvan er minstens 69 kankerverwekkend zijn.

Bij een e-sigaret wordt een vloeistof verwarmd, dus niet verbrand. Er is dus géén sprake van rook. De rook van een sigaret bevat een hele reeks schadelijke stoffen die de damp van een e-sigaret niet of in veel lagere hoeveelheid bevat (tenminste bij goed gebruik).
Daarom is dampen naar alle waarschijnlijkheid minder schadelijk dan roken, maar het is niet onschadelijk.

Er is weinig bekend over de veiligheid op lange termijn van een aantal verbindingen in de vloeistof. Ook over de toegevoegde smaakstoffen bestaan veel vragen: wat is het effect daarvan op 

de longen? Garanderen dat een e-sigaret gezond is, durft niemand, ook niet de producenten. Maar levenslang dampen is naar alle waarschijnlijkheid minder schadelijk dan levenslang roken. Ons advies blijft evenwel om de e-sigaret enkel te gebruiken als een tijdelijke ondersteuning om definitief van je nicotineverslaving af te geraken.

Meer informatie over de risico’s van het dampen in het hoofdstuk “Gezondheidswinst of gezondheidsrisico's?”

 

Welke soorten E-sigaretten bestaan er?

Er bestaan 3 generaties e-sigaretten. De modellen van de tweede en de derde generatie lijken niet meer op een sigaret. Ze zijn praktischer en meer betrouwbaar en zorgen voor een  efficiëntere verspreiding van de nicotine.

Er zijn:

  1. Hervulbare toestellen, met een tankje waar je zelf de vloeistof moet bijvullen. De verdamper (ook atomiser of coil genoemd) bestaat uit een wiek in katoen die de vloeistof transporteert naar het verwarmingselement. Daardoor wordt er damp gevormd. De verdamper moet +/- om de 2 weken vervangen worden bij regelmatig gebruik (zie praktische tips). Ze bestaan in verschillende grootte, batterijsterkte en prijsverschillen. Bij deze modellen gebeurt de opwarming door een knop in te drukken.
  • Een Damp Pen is een lang model in de vorm van een dikke pen.
  • Een MOD is een boxmodel met een rechthoekige vorm.
   

  1. Toestellen met een voorgevuld vloeistofpatroon (ook POD genoemd) zijn de nieuwste ontwikkeling. De vloeistof zit in een afgesloten vulling. Die vullingen klik je vast op het toestel en je kan dadelijk inhaleren. De voorgevulde patronen hebben een metalen plaatje om de vloeistof te doen verdampen.Er is geen coil, dus ook geen onderhoud. Ze zijn eenvoudig in gebruik, kleiner en discreet en makkelijker voor beginners, maar ze zijn duurder dan de hervulbare toestellen.
   Ze maken gebruik van een nieuwe soort vloeistof op basis van nicotinezouten, die zachter zijn voor de keel (wil je weten wat er nog in de vloeistof zit? Je kan het overzicht hier vinden).
   Je krijgt onmiddellijk damp na het inhaleren via het mondstuk

   

  1. De Cigalike of de mini-sigaret is het oudste model en wordt nu nog weinig gebruikt. Het ziet eruit als een sigaret met een lampje dat rood oplicht als je trekt. Wij raden ze niet aan, ze voldoen niet aan de verwachtingen van de gebruikers.

   

   

   

   

   

   

  Welke e-sigaret kopen?

  Beginners starten best met een eenvoudig “mond naar long” apparaatje. Dat zijn de damppennen, kleine boxmodellen en apparaatjes met voorgevuld vloeistofpatroon (POD’s), die je in de dagbladhandel en dampwinkels vindt. De lucht komt eerst in je mond vooraleer je die inhaleert waardoor die wat wordt afgekoeld en dat wordt beter verdragen in de keel dan direct inhaleren.

  Direct inhaleren als je trekt wil zeggen dat de damp niet eerst in je mond blijft maar rechtstreeks naar de longen. Dat geeft een sterkere prikkeling in de keel (troath hit) en geeft meer voldoening volgens ervaren dampers. Die toestellen zijn ook duurder dan de beginnersmodellen.

  Vraag raad aan de verkoper als je voor het eerst gaat dampen.

  Opgelet: Er bestaan ook toestelletjes die eruitzien als een e-sigaret maar die tabak opwarmen. Dat zijn dus verhitte tabaksproducten. Lees er meer over

   

  Vloeistof of e-liquid

  De vloeistof wordt e-vloeistof of e-liquid genoemd.

  In de vloeistof zitten:

  • Propyleen glycol (PG): creëert een sterke keelprikkeling.
  • Plantaardige glycerine (VG): creëert een hoge dampproductie.
  • Gedistilleerd water.
  • Aroma’s: er is eindeloos veel keuze tussen fruit, dessert, menthol, … tabakssmaken. Wij adviseren om enkele fruitsmaken uit te testen om de link met de smaak van tabak te doorbreken.
  • Nicotine (optioneel): de gebruiker kan een keuze maken uit verschillende nicotinegehaltes.

  Nu je weet wat er in zo een e-liquid zit, is er nog de vraag: Hoe stoppen met roken met de e-sigaret? Bekijk het hier of vraag het aan onze tabakologen via de hulplijn 0800 111 00