Werp je e-sigaret niet zomaar weg!

E-sigaretten bevatten batterijen met lithium-ion, een krachtige energiebron die ook voor telefoons, laptops en elektrische fietsen wordt gebruikt. Ze zijn heel licht maar ook heel fragiel omdat er veel reactieve materialen op een heel dichte ruimte zitten. Door beschadiging, hitte of water kan zelfs de kleinste lithium-ion batterij kortsluiting veroorzaken, met mogelijk brand tot gevolg. Ze horen niet thuis in de gewone afvalbak of bij het plastic afval, dit zou niet goed zijn voor het milieu.

Hoe recycleer ik mijn e-sigaret?

De oplaadbare e-sigaret

Deze toestellen werken met ingebouwde batterijen die je via een kabeltje oplaadt of sommige modellen functioneren op losse batterijen die je er kunt uithalen en vervangen. 

  • Als je de batterij kan verwijderen, doe deze dan in een recycleerbak voor batterijen De rest van het toestel mag in de recycleerbak voor kleine elektronische toestellen.
  • Als je de batterij niet kan verwijderen, dan mag het geheel in de recylceerbak voor kleine elektronische toestellen.

De wegwerp-e-sigaret

Deze moet je eigenlijk zien als een batterij op zich. Ontmantel het toestel niet en breng het volledig naar een batterij-inzamelpunt  

Toestellen met een voorgevuld vloeistofpatroon (ook POD genoemd)

Deze kunnen metalen of elektrische onderdelen bevatten. Deze horen in de recylceerbak voor kleine elektronische toestellen

In vrijwel elke grote super- of bouwmarkt vind je zo’n inzamelpunt voor batterijen of kleine elektronische toestellen.