E-sigaret

Momenteel wordt er vaak gesproken over de e-sigaret. In dit hoofdstuk kan je meer ontdekken over de werking, de gezondheidsrisico’s, het gebruik als rookstopmiddel , de geldende wetgeving en het verschil met verhitte tabaksproducten. Je kan hier ook de brochure E-sigaret van VRGT downloaden.

Wat is de e-sigaret?

De e-sigaret of elektronische sigaret is een toestelletje dat een vloeistof opwarmt en damp produceert om in te ademen. De vloeistof kan al dan niet nicotine bevatten en smaakstoffen.

Gezondheidswinst of gezondheidsrisico's?

Weten wat het effect van de e-sigaret voor je gezondheid betekent, is zeer moeilijk. Over de mogelijke schadelijkheid op lange termijn hebben we geen gegevens.

Stoppen met roken met de e-sigaret

Als roker kunnen e-sigaretten u helpen te stoppen met roken of over te schakelen naar minder risicovolle consumptie voor uw gezondheid. Het kan ook worden gecombineerd met andere stopmiddelen.

Wat zijn verhitte tabaksproducten?

Verhitte tabak : de producten op basis van verhitte tabak, worden vaak verward met een elektronische sigaret. Maar het werkingsprincipe is verschillend. Hier gaat het om een toestel dat tabak verhit waardoor er tabaksdamp gevormd wordt.

Wat zegt de wet?

In België valt de e-sigaret onder dezelfde wetgeving als een tabaksproduct.
In 2016 ging er een nieuwe wet van kracht die voor de e-sigaret een apart kader vastlegt.