De e-sigaret: even gevaarlijk als de klassieke sigaret?

donderdag, 7 januari 2016

Een nieuwe studie van de faculteit Volksgezondheid van de Harvard University bevat een waarschuwingssignaal voor de e-rokers: 75% van de geanalyseerde aromatische e-sigaretten en navullingen bevatten butaandion. Dit chemisch product kan een uiterst ernstige vorm van chronische bronchitis veroorzaken wanneer de stof wordt geïnhaleerd.

Een stof die ook voorkomt in de rook van klassieke sigaretten!

Oorspronkelijk werd butaandion gebruikt als voedingsadditief, maar nu komt het ook voor in de vloeistof van sommige e-sigaretten met snoepsmaak. Wat het onderzoek van de onderzoekers van Harvard niet vermeldt, is dat we deze stof ook terugvinden in de rook van klassieke sigaretten.
De doses butaandion die werden gemeten in sigarettenrook liggen 10 keer hoger dan die in de vloeistof van de elektronische sigaretten.

Welke e-sigaret kiezen?

Om het risico zo laag mogelijk te houden, raadt professor Dautzenberg, tabakoloog gespecialiseerd in e-sigaretten, af om de e-sigaret online te kopen. Hij raadt e-rokers aan zich goed te laten informeren over de samenstelling van de producten die ze kopen om zo butaandion te kunnen vermijden. Niet alle elektronische sigaretten bevatten immers butaandion. In ons land is het momenteel nog steeds verboden om e-sigaretten met nicotine te verkopen. Tegen mei 2016 zal dit evenwel veranderen. De nieuwe Europese richtlijn rond tabaksproducten verplicht ons land om vanaf mei 2016 de verkoop van e-sigaretten toe te laten. De verwachting is dat er dan ook in ons land gespecialiseerde winkels met e-sigaretten zullen verschijnen.

Ondanks de gefundeerde bedenkingen van de onderzoekers van Harvard, is deze specialist toch van mening dat zelfs een slecht gekozen e-sigaret nog altijd minder giftig is dan een gewone sigaret.

http://sante.lefigaro.fr/actualite/2015/12/09/24395-e-cigarette-produit-potentiellement-toxique-detecte