Duizenden kinderen worden uitgebuit in Indonesische tabaksplantages

donderdag, 16 juni 2016

Een rapport van de ngo Human Rights Watch klaagt tabaksindustriëlen aan die kinderen uitbuiten op tabaksplantages in Indonesië. De ngo wijst erop dat elke sigaret die wordt aangestoken, het resultaat kan zijn van kinderarbeid. 

Voor de leeftijd van 12 jaar

De meeste van deze kinderen zijn al voor de leeftijd van 12 jaar beginnen werken op deze plantages. Het rapport toont aan dat de kinderen die in de tabaksindustrie werken, worden blootgesteld aan nicotine, met giftige chemische stoffen moeten werken, scherpe werktuigen gebruiken, zware lasten dragen en in een extreme hitte werken.

De “groene tabaksziekte”

Daarnaast ontwikkelen de meeste van deze kinderen de “groene tabaksziekte”. Op de tabaksplantages absorbeert de huid grote hoeveelheden nicotine en pesticiden door het contact met de vochtige tabaksbladeren. De weerstand van de kinderen daalt, waardoor ze nog gevoeliger worden voor deze vergiftiging. Ze krijgen last van duizeligheid, misselijkheid, braken, hoofdpijn, spierverzwakking, …

Indonesië is de 5de tabaksproducent ter wereld. Het Indonesische recht verbiedt nochtans arbeid voor jongeren en kinderen onder de 18 jaar in gevaarlijke sectoren.