Steunen op je partner om duurzaam te stoppen met roken?

maandag, 4 april 2016

Een Zwitserse studie toont aan, in weerwil van sommige vooroordelen, dat de ondersteuning van de partner wel eens van doorslaggevend belang kan zijn bij het stoppen met roken.
De onderzoekers hebben het gedrag van een honderdtal koppels, met een rokende partner en een niet-roker, geanalyseerd. Ze hebben de beide partners gevraagd hun interacties in de agenda van hun smartphone op te nemen, te beginnen 10 dagen voor het stoppen met roken en ook nog eens 21 dagen na de rookstopdatum. De niet-roker moest neerschrijven op welke manier hij zijn partner probeerde te ondersteunen, terwijl de roker noteerde op welke manier hij steun kreeg van zijn partner. Daarnaast moest de roker ook elke dag opschrijven hoeveel sigaretten hij had gerookt.

De resultaten toonden aan dat de rokers die praktisch en emotioneel werden ondersteund en aangemoedigd door hun partners, meer kans maakten om op een duurzame manier te stoppen met roken dan wie te maken kreeg met negatieve opmerkingen en niet door de partner werd ondersteund.

Nog altijd volgens deze studie, is de ondersteuning nog belangrijker na het stoppen met roken. Rokers die net zijn gestopt met roken hebben op dat moment meer nood aan positieve aandacht om niet te hervallen.

Hier vind je meer tips om een naaste die wil stoppen met roken te ondersteunen.

Health Psychology