Ramadan: de gelegenheid voor moslims om te stoppen met roken?

woensdag, 29 juni 2016
  • 19 u zonder sigaret
  • De ontwenningsverschijnselen onder controle houden
  • Zich laten begeleiden door een tabakoloog

Op 6 juni zijn moslims hier en in het buitenland begonnen aan een maandlange vastenperiode. Ze mogen overdag ook niet roken. Om te vermijden dat deze maand een ware lijdensweg wordt, kunnen rokers zich laten begeleiden.

Een uiterst lange vasten

De ramadan is een periode die wordt gewijd aan gebed en naastenliefde. Moslims mogen niet eten, drinken, roken en geen seksuele contacten hebben tussen het op- en ondergaan van de zon. Dit jaar is de vasten moeilijker dan anders, omdat de ramadan valt tijdens de langste dagen van het jaar, net voor en net na midzomer. Gemiddeld moeten ze zich 19u40 per dag onthouden.

Vermijden om meer te roken na zonsondergang

Tegenstrijdig genoeg blijkt in moslimlanden het tabaksgebruik te stijgen tijdens deze heilige maand. Wie overdag niet rookt, haalt de schade ’s avonds en ‘s nachts in. Rokers compenseren het gebrek aan nicotine door ’s avonds meer te roken. Sommigen roken niet meer sigaretten, maar inhaleren dieper. Deze twee compensatiegedragingen zijn nefast voor de gezondheid en absoluut te vermijden.

Zich laten begeleiden door een tabakoloog

Om deze periode beter te doorstaan, kunnen rokers beroep doen op Tabakstop. De tabakologen zullen hen helpen om de ontwenningsverschijnselen beter onder controle te houden en kunnen hen eventueel bepaalde nicotinevervangers aanraden die toegelaten zijn tijdens de ramadan, zoals nicotinepleisters. Het Islamitische centrum van België heeft bevestigd dat het gebruik van nicotinepleisters geoorloofd is tijdens de vasten. Nog beter: de ramadan beschouwen als de eerste stap naar een volledige rookstop!