Tabak vermindert de spermakwaliteit van rokers

dinsdag, 21 juni 2016
  • Schade aan de zaadcellen 
  • Minder kans op bevruchting 
  • Terug betere zaadcellen bij minder roken of stoppen met roken 

We wisten al dat tabak een rol speelt in de slechte werking van de mannelijke erectie. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat roken ook het sperma van rokers schade toebrengt.

Invloed op de bevruchting

Onderzoekers hebben 20 studies met bijna 6.000 deelnemers geanalyseerd om tot deze conclusie te komen. Deze studies zijn van start gegaan in de jaren 80 en lopen tot op vandaag. De resultaten tonen aan dat de zaadcellen van rokers worden aangetast door de schadelijke effecten van het roken. De zaadcellen bewegen minder snel, zijn kleiner in aantal en hebben een abnormale vorm waardoor ze minder vlot bij de eicel raken. Dit heeft dus een invloed op de bevruchting. Er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op de spermakwaliteit: leeftijd, de inname van geneesmiddelen, zwaarlijvigheid, voeding, vervuiling, pesticides, …

Een omkeerbaar effect

Abnormaal gevormde zaadcellen worden zowel bij gemiddelde rokers (10-20 sigaretten) als bij verstokte rokers (meer dan 20 sigaretten) teruggevonden. Hoe meer sigaretten men rookt, hoe meer abnormaal gevormde zaadcellen men terugvindt. Andere studies lijken wel aan te tonen dat deze effecten afnemen wanneer de roker minder rookt of stopt met roken.

European Urology