Stoppen met roken om een ernstige vorm van CVA te voorkomen

donderdag, 13 oktober 2016
  • In Finland komt dit type CVA minder vaak voor dan vroeger
  • Dit valt samen met een daling van het aantal rokers in de voorbije 20 jaar
  • 1 CVA op 4 houdt verband met roken

Het verband tussen roken en ziektes zoals longkanker is welbekend. De link met cardiovasculaire aandoeningen is daarentegen minder verspreid. Hoge bloeddruk en roken zijn nochtans de twee voornaamste risicofactoren voor CVA (Cardio Vasculair Accident). 1 CVA op 4 zou te maken hebben maken met rookgedrag. Roken zorgt er namelijk voor dat de bloedplaatjes sneller bloedklonters vormen, waardoor de bloedvaten dichtslibben en fragieler worden.

Verband met een ernstige vorm van CVA

Een onderzoek toont aan dat stoppen met roken een onmiddellijk en belangrijk effect zou hebben op het risico op de ernstigste vorm van CVA: de subarachnoïdale bloeding. Wat is dat? In plaats van een bloedklonter die een bloedvat naar de hersenen blokkeert en die 80% van de CVA's uitmaakt, gaat het hier om een bloedvatbreuk die leidt tot een bloeding in de hersenen.

Een snelle daling vastgesteld in Finland

Een recente Finse studie stelde een duidelijk verband vast tussen het stoppen met roken en de frequentie van deze CVA-vorm. In Finland is het aantal rokers tussen de 15 en 64 jaar oud tussen 1998 en 2012 met ongeveer 30% gedaald. In diezelfde periode hebben de onderzoekers bij personen jonger dan 50 jaar vastgesteld dat de frequentie van deze aandoening is gedaald met 38% bij mannen en met 45% bij vrouwen.

Nog een uitstekende reden om te stoppen met roken!

http://www.neurology.org/