Een sigaret bevat honderden toegevoegde stoffen

dinsdag, 9 augustus 2016
  • Doen geloven dat tabak minder schadelijk is
  • Jongeren verleiden
  • Gelukkig wil Europa nu meer controles

In de voorbije decennia werden honderden stoffen toegevoegd aan tabaksproducten. Wist je dat deze stoffen tot 10% van het gewicht kunnen uitmaken? Deze additieven moeten resulteren in een grotere verslaving en moeten een jong publiek aantrekken.

Wat is een additief?

Het is een stof die tijdens de productie van een tabaksproduct wordt toegevoegd, met uitzondering van water. Het zijn bijvoorbeeld bewaarmiddelen, aroma’s of andere chemische stoffen die de eigenschappen van tabak of het gedrag van de roker veranderen.

Tabak aantrekkelijker maken

Sommige toegevoegde stoffen zijn bedoeld om rokers nog verslaafder te maken aan nicotine. Andere additieven moeten sigaretten aantrekkelijker maken: minder zichtbare rook, minder sterke geur, minder bittere rook, aangenamere smaak (menthol bijvoorbeeld), … Al die ingrepen moeten doen geloven dat tabak minder gevaarlijk is en moeten jongeren nog jonger doen beginnen roken, omdat de rook nog makkelijker te inhaleren wordt. Minder bittere rook kan ook dieper worden geïnhaleerd, waardoor het lichaam meer nicotine opneemt (grotere verslaving).

Additieven worden meer en meer gecontroleerd

De nieuwe Europese richtlijn rond tabaksproducten wil de toegevoegde stoffen beter controleren. Vanaf januari 2017 moeten farmaceutische bedrijven studies lanceren naar bepaalde toegevoegde stoffen (1) die prioriteit krijgen.

Een parlementslid heeft Minister van Gezondheid Maggie De Block geïnterpelleerd met een vraag over ammoniumafgeleiden. Deze stof wordt ervan verdacht nicotineverslaving te versterken, terwijl ze toch niet op de prioriteitenlijst voor de Europese studies staat.

De Minister meent dat de lidstaten van de Europese Unie het analysewerk van de verschillende additieven onder elkaar zouden moeten verdelen, aangezien het er zo veel zijn. Ze zal dit op de agenda zetten bij de start van het politieke jaar in september.


(1) Het gaat om de additieven: carobe, cacao, butaandion, fenegriek, vijg, geraniol, glycerol, guajacol, guargom, zoethout, maltol, menthol, propyleenglycol, sorbitol en titaandioxide.

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/opinions_layman/tobacco/en/index.htm