Ik ben een roker in afzondering: hoe bescherm ik mijn naasten en mezelf?

maandag, 6 april 2020

Thuis afgezonderd zitten, zou je ertoe kunnen verleiden om binnen te roken. Hoe beperk je de impact op je gezondheid en die van je naasten? En mag je buitengaan om te roken?

Je weet waarschijnlijk dat rokers een potentieel groter risico lopen op complicaties die verband houden met het coronavirus. De ideale oplossing voor je gezondheid is om te proberen te stoppen met roken. Maar je raakt niet zomaar verlost van een verslaving. We vatten de mogelijkheden voor je samen in de vorm van vraag en antwoord:

“Het lukt me niet te stoppen, maar ik probeer minder sigaretten te roken.”

Dat is een goed en een slecht idee. Het is een goede zaak om je sigarettenverbruik te verminderen, maar let er wel op om het gemis tussen twee sigaretten goed op te vangen. Je zou onbewust harder kunnen gaan “trekken” aan je sigaretten om te compenseren. De rook dringt dan dieper binnen in je longen, wat te vermijden is.

Je sigarettenverbruik verminderen kan zeker motiveren, het leert je iets over jezelf en over je capaciteit om aan verleidingen te weerstaan. Maar als je echt afscheid wil nemen van de sigaret, is het aangeraden een exacte datum vast te leggen om definitief te stoppen en eventueel begeleiding door een tabakoloog en een farmaceutische ondersteuning te voorzien.

Verveling en stress kunnen je er daarentegen toe brengen om nog meer te roken. Voor heel wat rokers zal de grootste uitdaging van deze afzondering zijn om hun tabaksgebruik vooral niet te verhogen. Lees onze tips.

Wil je meer advies om je tabaksgebruik onder controle te houden? Wil je stoppen met roken? Merk je dat je in afzondering te veel rookt? Bel de Tabakstop-tabakologen voor advies op het gratis nummer 0800 111 00.

“Ik vervang enkele sigaretten door de elektronische sigaret.”

Als je een elektronische sigaret hebt, is het beter om er volledig naar over te schakelen, en dus de e-sigaret en de klassieke sigaret niet te combineren. De e-sigaret levert minder gezondheidsrisico’s op, maar niet als die wordt gecombineerd met gewone sigaretten. Contacteer een tabakoloog om samen de beste nicotinedosering te bepalen voor je e-sigaret.

“Ik heb bijna geen vloeistof meer voor mijn elektronische sigaret.”

Aangezien de winkels van e-sigaretten nu gesloten zijn, kan het moeilijk zijn om navullingen van je gewoonlijke vloeistof te kopen. Normaal is het in België verboden om deze vloeistoffen online te verkopen. Koop niet op de zwarte markt, waar vloeistoffen circuleren waarvan de samenstelling niet werd gecontroleerd. Sommige vloeistoffen zijn te koop in supermarkten of in krantenwinkels. Om niet terug te grijpen naar de klassieke sigaret (dat zou jammer zijn!), zou je je toevlucht kunnen nemen tot een andere nicotinevervanger. Vraag advies aan een tabakoloog.

“Ik durf/mag niet meer buitenkomen op straat, dus ben ik verplicht om binnen te roken.”

De rook die binnen blijft hangen, is erg schadelijk, vooral als je er urenlang aan wordt blootgesteld. Dat noemen we passief roken. Die rook in de omgevingslucht beschadigt ook de slijmvliezen in je luchtwegen en maakt je gevoeliger voor infecties veroorzaakt door virussen en bacteriën.

Als je dus niet kan stoppen met roken, bescherm dan jezelf en de mensen in je omgeving: heb je geen tuin of terras, rook dan liever aan je raam. Deze werkwijze geen echte garantie biedt tegen passief roken voor personen die zich binnenshuis bevinden maar het is beter dan binnen roken. Laat het raam daarna enkele minuten openstaan om je woonst goed te verluchten.

Maar ben je niet ziek, dan mag je af en toe buitengaan om te roken, zolang je de door de overheid opgelegde social distancing regels respecteert.

“Ik zie niemand, dus ik moet niet de hele tijd mijn handen wassen.”

Als roker of vaper is het belangrijk om de adviezen inzake handhygiëne goed op te volgen. Heel wat ziektes krijg je door een voorwerp aan te raken met de handen en die dan daarna naar je gezicht te brengen. Rokers staan nog meer bloot aan dit risico omdat ze herhaaldelijk een sigaret naar hun mond brengen. Was dus regelmatig je handen, en zeker voor je een sigaret aansteekt.

Heb je andere vragen of bezorgdheden in verband met tabak? Heb je nood aan advies? Neem contact op met onze tabakologen op het nummer 0800 111 00 of via ons online formulier.

Lees ook de drie meest gestelde vragen en de antwoorden van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Alle info van Tabakstop in verband met het coronavirus