Coronavirus: lopen rokers meer risico?

vrijdag, 13 maart 2020

Het coronavirus dat zich verspreidt over heel Europa is niet uit de actualiteit weg te branden. In verscheidene artikels wordt de link gelegd met tabaksgebruik. Hoe zit dat nu echt in elkaar? We vroegen het aan dokter Anne Boucquiau, woordvoerster van Stichting tegen Kanker.

Lopen rokers meer risico op het virus?

Dokter Anne Boucquiau: “We weten al dat dat het geval is voor andere infectieziektes zoals de seizoensgriep, tuberculose, pneumokokkenlongontsteking of legionella-ontsteking. Voor het coronavirus hebben we nog niet voldoende bewijs. We kunnen dus niet met zekerheid bevestigen dat een roker sneller zal besmet raken met het coronavirus dan iemand anders.”

Lopen rokers meer risico op complicaties?

“Ja, rokers lopen meer risico op een ernstige vorm van de ziekte. We raden iedereen aan de preventiemaatregelen van de gezondheidsautoriteiten goed na te leven (handhygiëne, contacten beperken, enz.). Wees dus erg voorzichtig als u rookt of tot een risicogroep behoort. Was je handen goed voordat je een sigaret opsteekt en naar je mond brengt. Deel ook geen sigaret, joint of waterpijp met iemand anders, zelfs al is die in goede gezondheid.”

Ter herinnering, het coronavirus wordt vooral doorgegeven via de luchtwegen (speekseldruppels). Het is ook mogelijk besmet te raken met het virus door een besmet voorwerp aan te raken en daarna het gezicht aan te raken met de handen. Het virus kan ongeveer drie uur overleven op voorwerpen, oppervlakken, enz.

U vindt hier alle advies in verband met het coronavirus.

Loont het de moeite om nu te stoppen met roken?

“Zeker! Niet roken zou zelfs een van de preventieve maatregelen moeten zijn. Stoppen met roken is altijd een uitstekende beslissing om zich te beschermen tegen de complicaties van het coronavirus en heel wat andere ziektes.

Het is al lang bekend dat roken de trilhaartjes in de luchtwegen beschadigt. De beweging van die trilhaartjes is nodig om stof, bacteriën, virussen en slijm uit de luchtwegen te verwijderen. Wanneer de trilhaartjes beschadigd worden (en dat gebeurt vooral door roken) valt dit belangrijk beschermingsmechanisme stil.

Maar er is goed nieuws! Zelfs al na een paar dagen van rookstop begint dit beschermingsmechanisme zich te herstellen en schiet een schoonmaakactie in gang in de longen. Zo kun je beter herstellen van een infectie. U zal misschien wat beginnen slijm ophoesten: dat is normaal en betekent niet dat u bent besmet met het virus. Blijft u hoesten of wordt de hoest ernstiger, heeft u koorts, aarzel dan niet uw arts op te bellen voor advies.”

Hoe stoppen met roken?

Tabakstop kan u helpen om een methode te vinden die het best bij u past. U hoeft zich helemaal niet te verplaatsen om advies te krijgen van een professional: bel het gratis nummer 0800 111 00.

Bronnen: