Coronavirus: lopen rokers meer risico?

vrijdag, 13 maart 2020

Het coronavirus dat zich verspreidt over heel Europa is niet uit de actualiteit weg te branden. In verscheidene artikels wordt de link gelegd met tabaksgebruik. Hoe zit dat nu echt in elkaar? We vroegen het aan dokter Mathijs Goossens, woordvoerster van Stichting tegen Kanker.

Lopen rokers meer risico op het virus?

Dokter Mathijs Goossens: “We weten al dat dat het geval is voor andere infectieziektes zoals de seizoensgriep, tuberculose, pneumokokkenlongontsteking of legionella-ontsteking. Voor het coronavirus hebben we nog niet voldoende bewijs. We kunnen dus niet met zekerheid bevestigen dat een roker sneller zal besmet raken met het coronavirus dan iemand anders.”

Lopen rokers meer risico op complicaties?

Dat is erg waarschijnlijk, zelfs al worden die mechanismes nu nog bestudeerd. Wat al zeker is, is dat mensen met een cardiovasculaire aandoening, een longziekte of diabetes meer risico lopen op een ernstige vorm van het coronavirus. En tabak speelt een rol bij twee van die drie ziektes.

We weten dat het verdedigingsmechanisme van de longwegen wordt aangetast door tabak. Dat mechanisme verdedigt doeltreffend tegen andere virale aanvallen zoals de griep. We kunnen een gelijkaardig effect vermoeden bij COVID-19.

We weten ook al lang dat roken de trilhaartjes in de luchtwegen beschadigt. De beweging van die trilhaartjes is nodig om bacteriën, maar ook stof, virussen en slijm uit de luchtwegen te verwijderen. Rook verlamt of beschadigt die trilhaartjes waardoor dit belangrijke beschermingsmechanisme stilvalt.”

Moeten rokers nog voorzichtiger zijn?

Iedereen moet uiterst voorzichtig zijn. We raden iedereen aan de preventiemaatregelen van de gezondheidsautoriteiten goed na te leven (handhygiëne, contacten beperken, enz.). Was je handen goed voordat je een sigaret opsteekt en naar je mond brengt.

Deel ook geen sigaret, joint of waterpijp met iemand anders, zelfs al is die in goede gezondheid.”

Ter herinnering, het coronavirus wordt vooral doorgegeven via de luchtwegen (speekseldruppels). Het is ook mogelijk besmet te raken met het virus door een besmet voorwerp aan te raken en daarna het gezicht aan te raken met de handen. Het virus kan ook meerdere uren tot meerdere dagen overleven op voorwerpen, oppervlakken, enz.

U vindt hier alle advies in verband met het coronavirus.

Loont het de moeite om nu te stoppen met roken?

“Zeker! Niet roken zou zelfs een van de preventieve maatregelen moeten zijn. Je overweegt te stoppen met roken? Dan is nu het perfecte moment om dat te proberen. Stoppen met roken is trouwens altijd een uitstekende beslissing om zich te beschermen tegen de complicaties van heel wat ziektes.

Maar er is goed nieuws! Na een rookstop begint dit beschermingsmechanisme zich te herstellen en schiet een schoonmaakactie in gang in de longen. Zo kun je beter herstellen van een luchtweginfectie.

U zal misschien wat beginnen slijm ophoesten: dat is normaal en betekent niet dat u bent besmet met het virus. Vergeet niet te hoesten in de elleboog en volg de hygiëneregels zorgvuldig op. Blijft u hoesten of wordt de hoest ernstiger, heeft u koorts, aarzel dan niet uw arts op te bellen voor advies.”

Roken verhoogt ook het risico op heel wat andere gezondheidsproblemen, van beroerte tot maagzuur. Stoppen met roken is dus ook een daad van burgerzin in deze crisisperiode, zodat de ziekenhuizen en het zorgpersoneel niet nodeloos belast worden.

Hoe stoppen met roken?

Tabakstop kan u helpen om een methode te vinden die het best bij u past. U hoeft zich helemaal niet te verplaatsen om advies te krijgen van een professional: bel het gratis nummer 0800 111 00.

Alle info van Tabakstop in verband met het coronavirus

Bronnen: