Omgaan met ontwenningsverschijnselen

Ongeveer de helft van alle mensen die stoppen met roken, heeft last van ontwenningsverschijnselen. Het is een signaal dat je lichaam weer gaat functioneren zonder de invloed van het roken. Belangrijk is dat je goed beseft dat ontwenningsverschijnselen er nu eenmaal bij horen, en dat ze vanzelf zullen verdwijnen.

Je besteedt er beter niet meer aandacht aan dan nodig. Probeer afleiding te vinden in aangename gedachten en leuke activiteiten. Als de ontwenningsverschijnselen te belemmerend zijn en een risico vormen om te hervallen, overweeg dan farmaceutische hulp.

Wil je weten hoe je met de verschillende ontwenningsverschijnselen kan omgaan? We zetten ze op een rijtje.

Prikkelbaarheid

Zoek een manier om je af te reageren, door bijvoorbeeld te sporten of te bewegen. Heb je geprikkeld op iemand gereageerd en heb je daar spijt van? Leg je gedrag uit en zeg dat je bezig bent te stoppen met roken. Zo blijf je niet met een vervelend schuldgevoel zitten en zal je op meer begrip kunnen rekenen.

Je kan je omgeving alvast voorbereiden op het feit dat je af en toe geïrriteerd kan reageren. De mensen rondom jou zullen waarschijnlijk positief reageren. Weet dat je omgeving om jou geeft en dat alles gemakkelijker zal gaan als ze jouw attitude en reacties beter begrijpen.

Gespannen of emotioneel gevoel

Een gespannen gevoel kan je verminderen door af en toe bewust wat tijd voor jezelf te nemen en een ontspanningsoefening te doen.

In de periode waarin je stopt met roken, is de kans groter dat je emotioneler reageert. Zie het als iets tijdelijks en accepteer deze nieuwe emoties. Neem het op een positieve manier: misschien leer je wel nieuwe dingen over jezelf. Beetje bij beetje zal je humeur verbeteren. 

Concentratieproblemen

Vraag niet te veel van jezelf. Kies in de periode waarin je stopt met roken voor activiteiten die niet al te veel concentratie vragen. Moet je toch geconcentreerd werken? Las dan regelmatig een rustpauze in, schakel storende factoren uit, zoals je telefoon en de radio, slaap voldoende, eet gezond en werk aan een goede conditie.

Rusteloos gevoel

Vaak bekruipt je een rusteloos gevoel omdat je bang bent enorme zin in roken te krijgen als je gewoon rustig gaat zitten. Je hebt het gevoel dat je continu bezig moet blijven. Ga aan de slag met allerlei klussen en zoek werkzaamheden die al een tijdje op je liggen te wachten. Zo gebruik je je energie op een positieve manier en krijg je een goed gevoel, je hebt immers een aantal klussen afgemaakt. Zorg voor voldoende nachtrust en probeer geleidelijk of je alweer eens gewoon rustig kunt gaan zitten.

Grotere eetlust

Je hoeft jezelf geen streng dieet op te leggen. Gun jezelf af en toe een extraatje, want een kleine beloning in de vorm van iets lekkers of een snoeperij kan helpen om het gemis van het roken te compenseren. Maak daar echter geen gewoonte van. Eet zo veel mogelijk gezonde tussendoortjes, zoals fruit, en kies producten met weinig calorieën om je gewichtstoename binnen de perken te houden. Meestal zal je eet- en snoeplust vanzelf verminderen. Meer lichaamsbeweging kan helpen om de extra calorieën te verbruiken. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt (1 ½ liter per dag).

Maag- en darmklachten

Misschien krijg je last van maag- en darmklachten (zoals verstopping of brandend maagzuur). Behandel de symptomen zoals je dat normaal zou doen. Houden ze langer dan drie weken aan? Dan kun je beter je huisarts raadplegen. Een trage stoelgang kun je verhelpen door vezelrijke producten en fruit te eten, en veel water te drinken.