Hervallen is geen mislukking

Je hebt één of twee sigaretten gerookt. Foutje. Wat nu?
Blijf vooral kalm. Misschien vind je het jammer, misschien ben je boos op jezelf. Zet die gevoelens opzij en probeer van je uitschuiver te leren. Je kúnt doorgaan met stoppen. Reageer dus en wacht niet af tot je weer een sigaret pakt. We geven je hieronder wat extra tips.

  • Stoppen kun je leren
    Denk terug na over waarom je precies wilt stoppen. Geldt dat nog steeds? Probeer opnieuw te stoppen en leer van wat er is misgegaan. Stoppen kun je immers leren. De meeste rokers stoppen niet in één keer. Kom op, laat het er niet bij zitten en prik een nieuwe stopdatum. Zoek eventueel professionele hulp want daardoor stijgen duidelijk je kansen op succes. Bij elke nieuwe stoppoging heb je meer kans op succes.
  • Sigaretten kopen? Niet doen!
    Maak een afspraak met jezelf: ‘Ik koop geen sigaretten.’ Zo kom je niet in de verleiding. Heb je toch een pakje gekocht? Gooi het dan nu weg, of geef het aan iemand anders, en ga vooral door met stoppen.
  • Blijf alert
    Die ene sigaret is geen ramp, het overkomt veel mensen die proberen te stoppen met roken. Probeer echter om niet vaker te bezwijken voor de verleiding. Beschouw je vergissing als een manier om te leren. Denk na over wat je nog moet veranderen, zonder slecht over jezelf te denken. Zeg bijvoorbeeld niet ‘Ai, ik zal het nooit kunnen’ of ‘Ik ben een zwakkeling zonder wilskracht.’ Veel mensen maken nog een paar keer een uitschuiver en stoppen uiteindelijk toch helemaal.