Ontspannen

Het is volstrekt normaal dat je je gespannen en zenuwachtig voelt als je pas bent gestopt met roken. Geen paniek, er bestaan veel doeltreffende technieken die je kunnen helpen om te ontspannen. 

Ritmisch ademhalen

Als je snel ademt, neemt de spierspanning toe. Een trage ademhaling helpt dus om heel eenvoudig te ontspannen.
Tel tot vijf terwijl je in- en uitademt. Al na een paar ademhalingen in dat ritme zul je je beter voelen.

Meditatie

Deze techniek is op yoga geïnspireerd. Concentreer je op één specifiek element: je ademhaling of een element om je heen zoals (een visualisatie, geluid of geur). Probeer je geest daarop te fixeren, zonder af te dwalen.

Je aandacht zal weg gaan van het roken, de zin naar een sigaret verdwijnt. Je voelt je beter en ontspannen.

Progressieve relaxatie

Span je spieren aan en ontspan ze weer, te beginnen bij je tenen en geleidelijk opklimmend tot aan je hoofd. Het principe is om je spieren telkens 10 tot 20 seconden aangespannen te houden. Zo kun je het ongemakkelijke gevoel van de spanning vergelijken met het aangename gevoel van de ontspanning.

Autogene relaxatie

Probeer de zwaarte van je spieren in te beelden na ontspanning. Begin bij je voeten en ga door tot aan je hoofd. Concentreer je vervolgens op hoe warm je spieren nu aanvoelen dankzij een betere bloedsomloop.

Relaxatie door mentale verbeelding

Visualiseer, zodra je de mogelijkheid hebt, een rustig en vredig tafereel, bijvoorbeeld een landschap in de natuur. Als je die vorm van meditatie aanvult met bijvoorbeeld een wandeling door het bos, zul je al snel een positief effect op je gemoedstoestand ervaren.

Ecotherapie

Sommige psychologen denken dat de stress van het leven in de stad voornamelijk te wijten is aan de verwijdering van de natuur. Maak dus vaak een wandeling door een park of een trektocht op het platteland, ga tuinieren, … Het principe? Jezelf omgeven door groen en dichter bij de natuur komen. Je kunt zelfs een dagboek bijhouden en al je indrukken neerpennen.

Wandelen

Niets is beter dan een stevige wandeling om je weer goedgehumeurd te voelen! In de natuur werkt dat uiteraard nog beter.

Massage

Het is algemeen geweten: een massage ontspant. Dat is ook het doel van bepaalde technieken die rechtstreeks inwerken op je zenuwstelsel. Er bestaan verschillende methodes, het is gewoon een kwestie van de methode te vinden die jou het beste ligt.