In het begin gaat een rookstop meestal gepaard met ontwenningsverschijnselen. Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen wat verzachten of de zin naar een sigaret wat onderdrukken. Maar vooraleer je rookstopmedicatie neemt, is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn. Dit deel van de site geeft meer uitleg over medicijnen die wetenschappelijk gevalideerd zijn om de slaagkansen bij een rookstop te verhogen.
Er zijn evenwel geen mirakel medicijnen! Je eigen motivatie om te stoppen en een actieplan om je gewoontes te veranderen zijn ook heel belangrijk om succes te boeken.
Nicotinevervangers
Nicotine creëert een echt verslavend effect. Als je stopt met roken, komt je lichaam iets tekort, en dat kan op verschillende manieren tot uiting komen. Dat heet het ontwenningssyndroom.
De verschillende ontwenningsverschijnselen kun je met nicotinevervangers beslist verlichten. Deze vervangers kun je zonder voorschrift kopen in de apotheek.
Let wel op! Het is niet omdat je nicotinevervangers vrij kunt kopen dat je ze ook onbeperkt kunt innemen. Je mag ze niet zomaar op goed geluk gebruiken, en het is ten zeerste aanbevolen om het advies van een professionele gezondheidswerker te volgen. Die zal bekijken hoeveel jij precies nodig hebt en een startdosis bepalen, die je vervolgens geleidelijk kunt afbouwen; en hij of zij kan je ook informeren over eventuele contra-indicaties.
Er zijn 2 manieren van innemen:
- Via de huid
- pleisters van 16 uur (25 mg – 15 mg – 10 mg)
- pleisters van 24 uur (21 mg – 14 mg – 7 mg)
- Oraal
- Tabletten van 1,5 mg – 2 mg – 4 mg
- Kauwgom van 2 mg – 4 mg (kauwgom en tabletten bestaan in verschillende menthol- en fruitsmaken)
- Inhaler
- Mond Spray (nieuw!)
Je kunt natuurlijk ook verschillende manieren van innemen combineren.
Tabakstop werkt onafhankelijk en is niet verbonden aan een of ander pharmaceutisch bedrijf. Niettegenstaande lijkt het ons belangrijk om te informeren over een juist gebruik van de mondspray met nicotine. Het bedrijf dat deze mondspray verkoopt, heeft een kort filmpje aangemaakt om te tonen hoe je dit product juist kan gebruiken. Klik hier om dit filmpje te bekijken.
Zyban®
Zyban®, de handelsnaam van bupropion, is een geneesmiddel op medisch voorschrift dat je kan helpen om te stoppen met roken. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten.
Bupropion zou het gevoel van gemis compenseren door als vervangmiddel te fungeren voor de dopamine, het genotshormoon.
Net als voor elk geneesmiddel dat een arts je voorschrijft, is het belangrijk dat je de dosering en de duur van de behandeling correct opvolgt.
Let op!
Zyban® wordt afgeraden bij bepaalde ziektes en kan ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerking is slapeloosheid, maar soms kun je ook last krijgen van andere problemen, zoals een depressie of hoofdpijn.
Terugbetaling van Zyban®:
Zyban® wordt alleen terugbetaald als je ouder bent dan 35 en aan chronisch obstructief longlijden (COPD) lijdt. Ook moet je een bewijs kunnen voorleggen van professionele begeleiding tijdens je hele stoptraject.
Champix®
Champix® is momenteel niet verkrijgbaar in de apotheek en het ziet er naar uit dat deze onbeschikbaarheid zeer lang kan duren.
De meest recente informatie hierover kan u steeds terugvinden op farmastatus.be.
Voor advies over andere rookstophulpmiddelen bel Tabakstop op 0800 111 00.
Lees meer over Champix® en de vroegere terugbetaling (We geven deze informatie voor de volledigheid, maar momenteel kan je dit rookstopmedicijn niet meer vastkrijgen).
Antirookvaccin
De testen om nicotine te binden aan een stof die ervoor kon zorgen dat je lichaam antistoffen aanmaakte, gaven geen bevredigende resultaten.
Het onderzoek naar het antirookvaccin werd om die reden enkele jaren geleden stopgezet.