Tabakoloog

Hoe gemotiveerd je ook bent, soms lukt het gewoon niet om op eigen houtje te stoppen met roken. Externe hulp kan dan nuttig zijn. Met de begeleiding van een tabakoloog heb je drie tot vier meer kans om te stoppen met roken.

Wat is een tabakoloog?

Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere gezondheidsprofessional (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd. In België wordt deze opleiding voorzien door het VRGT en FARES.

Hoe gaat het in zijn werk?

De specialisatie van de tabakoloog kan een invloed hebben op de manier waarop hij zijn patiënten volgt, maar in het algemeen hanteren tabakologen ongeveer altijd dezelfde werkwijze:

In een eerste gesprek zal de tabakoloog evalueren hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Ook zal hij alle mogelijke vormen van hulp (o.a. farmaceutische middelen) om van je verslaving af te raken op een rijtje zetten.

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog aan een persoonlijke ontwenningsstrategie, afhankelijk van jouw rokersprofiel en type verslaving (lichamelijk, psychologisch of gedragsmatig).

Het is ook zijn rol om naar jou te luisteren en je te steunen.

Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je motivatie te sterken, maar je doet nog steeds alles op eigen tempo.

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Op welke terugbetalingen heb je recht?

Het terugbetalingssysteem voor rookstopbegeleiding (individueel of in groep) en medicijnen verschilt in Vlaanderen, Wallonie en het Brussels Gewest.

Meer informatie over het terugbetalingssysteem in Vlaanderen en in Brussel.

Waar vind je een tabakoloog?

Tabakologen werken op verschillende plaatsen:

  • in het Rookstopcentrum van een ziekenhuis of gezondheidscentrum
  • bij Tabakstop via 0800 111 00
  • in een privépraktijk

Op de website van VRGT vind je de lijst van alle tabakologen in Vlaanderen en Brussel.