Tabakoloog

Nogal vaak blijkt alleen de beslissing om te stoppen met roken jammer genoeg niet voldoende om daadwerkelijk van je verslaving af te raken. Ondanks je gemotiveerdheid kun je hulp van buitenaf nodig hebben.
Een tabakoloog kan je die hulp bieden.

Wat is een tabakoloog?

Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere professionele gezondheidswerker (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd.

Hoe gaat het in zijn werk?

De specialisatie van de tabakoloog kan van invloed zijn op de manier waarop hij zijn patiënten volgt, maar in het algemeen hanteren tabakologen ongeveer altijd dezelfde werkwijze.

In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen. Daarna is het zijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen.

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Op welke terugbetalingen heb je recht?

Het terugbetalingssysteem voor rookstopbegeleiding verschilt in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier vind je alle informaties over het terugbetalingssysteem voor individuele en groepsbegeleiding in Vlaanderen en in Brussel, en over de terugbetaling van medicijnen.

Waar vind je een tabakoloog?

Tabakologen werken op verschillende plaatsen:

  • in een rookstopcentrum
  • bij Tabakstop via 0800 111 00
  • in een privépraktijk

Op de website van VRGT vind je de lijst van de tabakologen.