Tabakoloog

Nogal vaak blijkt alleen de beslissing om te stoppen met roken jammer genoeg niet voldoende om daadwerkelijk van je verslaving af te raken. Ondanks je gemotiveerdheid kun je hulp van buitenaf nodig hebben.
Een tabakoloog kan je die hulp bieden.

Wat is een tabakoloog?

Een tabakoloog is een dokter (huisarts of specialist), een andere professionele gezondheidswerker (verpleegkundige, kinesist, vroedvrouw enz.) of een psycholoog die een aanvullende opleiding tabakologie heeft gevolgd.

Hoe gaat het in zijn werk?

De specialisatie van de tabakoloog kan van invloed zijn op de manier waarop hij zijn patiënten volgt, maar in het algemeen hanteren tabakologen ongeveer altijd dezelfde werkwijze.

In een eerste gesprek zal de tabakoloog beoordelen hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal hij alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, op een rijtje zetten.

In de volgende gesprekken werk je samen met de tabakoloog een persoonlijke strategie uit om te ontwennen. Daarna is het zijn rol om naar je te luisteren en je te steunen. Samen met jou werkt de tabakoloog aan je motivaties: hij probeert je gemotiveerdheid te versterken, maar je blijft wel altijd je eigen tempo volgen.

Die begeleiding duurt meestal een paar maanden.

Sinds 01/01/2017 veranderde het terugbetalingssysteem voor rookstopbegeleiding in Vlaanderen.

De derdebetalersregeling is nu verplicht zodat je enkel nog het remgeld moet betalen aan de tabakoloog. Bovendien kan je elk kalenderjaar gebruik maken van de vergoeding voor rookstopbegeleiding privé en/of in groep. Voor lage inkomens en jongeren tot en met 20 jaar wordt het bijna gratis. Zij betalen max. 2 euro opleg voor een individueel gesprek van een half uur.

Deze maatregel kan voor hen de drempel om professionele hulp te zoeken verlagen. Behoor je niet tot één van deze twee doelgroepen, dan kan je persoonlijke bijdrage per gesprek hoger uitvallen. De tabakoloog mag tot max. 15 euro opleg per half uur aanrekenen voor individuele begeleiding. Informeer vooraf bij de tabakoloog hoeveel opleg je zal moeten betalen.

Begeleiding in groep wordt voordeliger dan individuele begeleiding voor mensen die geen recht hebben op verhoogde tegemoetkoming of die 21 jaar of ouder zijn. Bij een groepsbegeleiding betaal je immers max. 2 euro opleg per half uur.
Meer info hier.

Voor rokers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen, blijven na 31/12/2016 de vroegere RIZIV tarieven gelden.

Waar vind je een tabakoloog?

Tabakologen werken op verschillende plaatsen:

  • in een rookstopcentrum
  • bij Tabakstop via 0800 111 00
  • in een privépraktijk

Op de website van VRGT vind je de lijst van de erkende tabakologen.