Wil je stoppen met roken? Daarbij kun je allerlei hulpmiddelen inschakelen, aan jou te kiezen welke hulpmiddelen je wilt gebruiken. Veel rokers zijn er in geslaagd om zonder hulp van buitenaf te stopoen, maar ze waren altijd voorbereid en hadden een flinke dosis motivatie!
Er zijn verschillende manieren om je rookstop voor te bereiden: lees de brochure "Stoppen met roken. Het kan!", bel Tabakstop voor persoonlijk advies over hoe jij je rookstop het best aanpakt, surf naar onze website voor meer informatie en tips.
Analyseer je motivaties, je redenen om te stoppen. Ze zullen je drijvende kracht achter je verandering zijn.
Blijf vooral positief en blijf geloven in je beslissing.
Stoppen met roken kan je leren. Blijf volhouden, ook als het de eerste keer niet lukt. Je volgende poging zal vast je laatste zijn!
Stopplan
Heb je beslist om te stoppen met roken? Maak een persoonlijk ‘stopplan’ en probeer je daar zo goed mogelijk aan te houden.
Wat noteer je in een stopplan?
- Ik stop op ... (datum)
- Alle sigaretten en spullen die mij aan roken doen denken, haal ik weg uit mijn huis. In mijn geval is/zijn dat …
- Aan deze mensen ga ik vragen om mij te helpen bij het stoppen met roken: …
- Op moeilijke momenten bel ik met volgende personen… (vergeet niet dat je ook naar het gratis nummer van Tabakstop kunt bellen: 0800 111 00)
- Mijn persoonlijke motieven om te stoppen met roken zijn …
- Mijn beloning na 1 dag niet-roken is …, na 3 dagen … en na 1 week …
Tips
We geven een paar praktische tips voor het opstellen van je persoonlijke stopplan.
- Neem een duidelijk besluit, dat maakt het gemakkelijker om te stoppen met roken.
- Kies een stopdatum die bij je past. Wil je afleiding en stop je dus beter tijdens de week? Of stop je liever op een rustig moment in het weekend of tijdens je vakantie? Je kan ook een speciale datum kiezen, zoals je verjaardag of die van je partner. Op die manier voelt de belofte aan jezelf om te stoppen als iets bijzonders, en zal je je stopdatum niet snel vergeten.
- In de eerste weken kan je opeens zin krijgen in een sigaret. Vergeet niet dat die drang maar enkele minuten duurt en week na week zal verminderen.
- Noteer de momenten en situaties waarop je het moeilijk hebt. Denk na over hoe je dat probleem wilt aanpakken en zet alle mogelijke opties op papier.
- Stort je met een positieve ingesteldheid in het avontuur, zelfs al zijn eerdere pogingen mislukt. In elke roker zit immers een stopper. Al duizenden rokers zijn erin geslaagd om te stoppen. Jij kan het ook!
- Vraag steun aan je familie, collega’s en vrienden. Ze kunnen je helpen en zullen je niet meer onverwachts een sigaret aanbieden.
- Je kan ook steun en begeleiding vragen aan je huisarts of tabakoloog.
- Bouw het roken niet geleidelijk af, maar stop volledig: de ‘lijdensperiode’ zal korter zijn als je meteen definitief stopt met roken.
- Beloon jezelf: geef jezelf een cadeautje om te vieren dat je bent gestopt met roken en blijf dat een poosje doen. Je spaart immers geld uit door niet meer te roken, en af en toe een cadeautje kan je een nieuwe positieve impuls geven om te blijven volhouden.
- Lees het hoofdstuk “Hoe volhouden”, waar je veel bruikbare tips vindt.