Alternatieve methodes

Sommige alternatieve methodes zoals acupunctuur of hypnose kun je veilig gebruiken als ondersteuning bij het stoppen met roken als ze door professionals worden toegepast. Je hoort soms rokers zeggen dat ze dankzij hypnose of acupunctuur zijn kunnen stoppen met roken, maar de doeltreffendheid van deze methodes voor rookstop is niet wetenschappelijk bewezen.

Andere alternatieve methodes kunnen vrij duur zijn, en bovendien zijn eventuele schadelijke bijwerkingen niet altijd bekend. Je kunt dus maar beter voorzichtig zijn en je niet te snel laten verleiden door nieuwe ‘wondermiddelen’.

Acupunctuur

Of deze ondersteunende methode echt werkt, is niet wetenschappelijk bewezen.
Acupunctuur is bedoeld om het lichaam energetisch terug in balans te brengen. De acupuncturist brengt fijne naalden in op bepaalde punten van je lichaam om verstoorde energiestromen te herstellen. Je kunt daardoor minder last hebben van ontwenningsverschijnselen en minder zin voelen om te roken.

Een andere techniek is auriculotherapie of ooracupunctuur, waarbij de therapeut een korte naald in je oorschelp aanbrengt die daar een paar weken blijft zitten. Als je zin krijgt in een sigaret, moet je de naald even bewegen of aanraken met een magneetje.

Zowel bij lichaams- als bij ooracupunctuur kunnen in plaats van naalden ook laserstralen worden gebruikt of kleine inspuitingen in de acupunctuurpunten worden gegeven.

Softlasertherapie

Of deze ondersteunende methode echt werkt, is niet wetenschappelijk bewezen.
Lasertherapie is acupunctuur met behulp van laserlicht. Bij softlasertherapie gebruikt de therapeut een infraroodlaser op verschillende punten van je lichaam. Je kunt daardoor minder last hebben van ontwenningsverschijnselen en minder zin voelen om te roken.

Hypnose

Bij hypnose word je in een geconcentreerde en ontspannen toestand gebracht. Je bewustzijn verandert, je zelfgenezingsproces wordt gestimuleerd en je kunt aangereikte gedachten gemakkelijker aanvaarden. Wil je stoppen met roken onder medische hypnose? Stap bij voorkeur naar een arts die is aangesloten bij de VHYP (Vlaamse Wetenschappelijke Hypnotherapievereniging).

Of deze ondersteunende methode echt werkt om te stoppen met roken, is niet wetenschappelijk bewezen.