Op welke financiële tussenkomsten heb je recht?

Tarieven van de terugbetaling in Vlaanderen

Vanaf 01/01/2017 verandert het terugbetalingssysteem voor rookstopbegeleiding bij een tabakoloog voor inwoners van het Vlaams Gewest. Je betaalt maar een deel van de kosten zelf.

De Vlaamse Overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog. Hoeveel je precies moet betalen, hangt af van je situatie (verhoogde tegemoetkoming* of zonder verhoogde tegemoetkoming), de soort begeleiding (individueel of in groep) en de duur van de begeleiding. In onderstaande tabel vind je terug hoeveel je zelf maximaal per kwartier begeleiding aan de tabakoloog moet betalen. 

Enkel geldig bij begeleiding door een tabakoloog (arts of een andere hulpverlener) die geregistreerd is op de lijst van de tabakologen.

 

Individuele begeleiding per kwartier

Groepsbegeleiding per kwartier

Verhoogde tegemoetkoming *

Max. 1 euro

Max. 0.5 euro

Zonder verhoogde tegemoetkoming

Max. 7.5 euro

Max. 1 euro

* Onderaan de klever van je mutualiteit staat een code. Deze code eindigt steeds op 1 als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming. Jongeren tot en met het kalenderjaar waarop ze 21 worden hebben altijd recht op de verhoogde tegemoetkoming voor rookstopbegeleiding. 

Op hoeveel terugbetaling heb je recht?

Bovendien kan je elk kalenderjaar gebruik maken van de vergoeding voor rookstopbegeleiding privé en/of in groep. Individueel betekent dit max.4uur, in groep max.12 uur begeleiding. Voor lage inkomens en jongeren tot en met 20 jaar wordt het bijna gratis. Zij betalen max. 2 euro opleg voor een individueel gesprek van een half uur. Deze maatregel kan voor hen de drempel om professionele hulp te zoeken verlagen. Behoor je niet tot één van deze twee doelgroepen, dan kan je persoonlijke bijdrage per gesprek hoger uitvallen.

De tabakoloog mag tot max. 15 euro opleg per half uur aanrekenen voor individuele begeleiding. Informeer vooraf bij de tabakoloog hoeveel opleg je zal moeten betalen. Als je jaarlijkse aantal uren begeleiding op zijn, heb je geen recht meer op een tussenkomst van de Vlaamse overheid in de kosten. Je tabakoloog helpt je om bij te houden waar je nog recht op hebt.

Begeleiding in groep wordt voordeliger dan individuele begeleiding voor mensen die geen recht hebben op verhoogde tegemoetkoming of die 21 jaar of ouder zijn. Voor een groepssessie betaal je max. 6 euro opleg. Meer info over het terugbetalingssysteem vind je op de site van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Tarieven van de terugbetaling in het Brussels Hoofdstedelijk gewest

Voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, blijven de RIZIV tarieven gelden.

• € 30 voor de eerste sessie
• € 20 voor de volgende 7 sessies (€ 30 als je zwanger bent)
• Max.8 sessies per 2 jaar

De prijzen in een privépraktijk van een tabakoloog kunnen erg verschillend zijn.
Je kunt er beter eerst naar informeren voordat je een afspraak maakt.

Ter info

Als het tarief van de consultatie lager is dan 30 of 20 euro, zal je ziekenfonds je het betaalde bedrag terugstorten (15 euro bijvoorbeeld). Zelfs als je tijdens het stoptraject beslist om van dokter of tabakoloog te veranderen, blijf je recht hebben op een terugbetaling. De terugbetaling door je ziekenfonds geldt zowel voor individuele consultaties als voor groepsconsultaties.

Wat moet je doen voor een terugbetaling?

  • Je stuurt het ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ (ondertekend door de verstrekker) op naar je ziekenfonds. Je kunt na elke consultatie een terugbetaling gestort krijgen.

  • De zorgverstrekker moet een erkende tabakoloog of een dokter zijn (kijk in de lijst van VRGT om dat te controleren). Op de website van VRGT vind je de lijst van de tabakologen.

Terugbetaling van medicijnen

Zyban®

Zyban® wordt alleen terugbetaald als je ouder bent dan 35 en lijdt aan chronisch obstructief longlijden (COPD). Ook moet je een bewijs kunnen voorleggen van professionele begeleiding tijdens je hele stoptraject.

Lees meer over Zyban®

Champix®

Lees meer over Champix®

Nicotinevervangers

Voor meer info rond terugbetalingen, contacteer uw ziekenfonds. 

In het kader van telefonische begeleiding door een persoonlijke coach biedt Tabakstop een financiële tussenkomst voor 6 weken nicotinevervangers als je een verhoogde tegemoeting of het Omnio statuut hebt. Ook als je financiële steun van het OCMW krijgt, kun je in aanmerking komen voor een tussenkomst van Tabakstop in de kosten voor nicotinevervangers.

Lees meer over nicotinevervangers

Bijzondere financiële tussenkomst

Sommige ziekenfondsen bieden een kleine financiële tussenkomst als je wilt stoppen met roken. Die bijdrage kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het kopen van nicotinevervangers. Informeer ernaar bij je ziekenfonds.