In groep

Groups d'arrêts/Rookstopgroepen

Rookstoptraining in groep met een tabakoloog

Voel je de behoefte om je ervaringen te delen met andere rokers? Dan is een groepssessie misschien iets voor jou.

Tijdens deze sessies praat over je eigen ervaringen met een groep mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: stoppen met roken. Iedereen kan zijn eigen moeilijkheden en motivaties in het gesprek gooien.  Je kan er steun en nuttige tips uit halen. De groepen worden begeleid door professionals, die meestal de opleiding tabakologie hebben gevolgd.

Je krijgt ook informatie over de verschillende rookstophulpmiddelen. Hierin ben je vrij in je keuze.

Groepssessies die erkend zijn door de Vlaamse overheid bestaan uit maximaal 8 sessies met de tussenkomst van het ziekenfonds.Je betaalt slechts 6 euro opleg per sessie of 3 euro als je rechthebbende bent op een verhoogde tegemoetkoming.Deze sessies worden georganiseerd door gemeenten, ziekenhuizen of mutualiteiten. Vind een rookstopgroep in jouw buurt op www.tabakologen.be

 Er bestaan ook andere rookstopgroepen, maar hiervoor wordt geen tussenkomst voorzien.

Allen Carr training

Allen Carr, schrijver van het boek “Stoppen met roken”,  heeft ook een rookstoptraining ontwikkeld. De training bestaat uit een bijeenkomst van ongeveer 6 uur in een kleine groep van 10 personen. Aan het einde van de training rookt iedere deelnemer zijn laatste sigaret. De opvolging gebeurt telefonisch of via e-mail.

De Allen Carr-training raadt combinatietherapie met medicijnen of nicotinevervangers af. Het advies om van de erkende rookstopmiddelen af te blijven waarvan de efficiëntie ruimschoots is aangetoond, gaat in tegen alle richtlijnen over goede rookstophulp.

Toch erkennen de tabakologen de mogelijke waarde van de Allen Carr-aanpak op het gebied van motivatie en psychologische verslavingMaar een verslaving is drieledig: naast de psychologische component heeft een persoon die stopt met roken ook nog af te rekenen met de fysieke verslaving (en ontwenningsverschijnselen) en met het leren doorbreken van zijn gewoontes.

Een eerste recente studie uit Ierland wijst op het potentieel van een Allen Carr-training, maar verder onderzoek om dit te bevestigen is zeker nodig.

Je betaalt bij zo’n training éénmalig 300 euro (incl follow-up sessies, tel/ mail gedurende 1 jaar). Bij mislukken bieden ze onder bepaalde voorwaarden een geld-terug-garantie.

Wil je er meer over weten, dan kan je terecht op www.allencarr.be.