Champix®

Wat is Champix® en waarvoor wordt het gebruikt?

Champix® is momenteel niet verkrijgbaar in de apotheek.

Hoe lang deze onbeschikbaarheid kan duren is moeilijk te voorspellen. De meest recente informatie hierover kan u steeds terugvinden op farmastatus.be.

Voor advies over andere rookstophulpmiddelen bel Tabakstop op 0800 111 00.

De werking van Champix® is tweedelig:

  • Het bindt zich net zo aan de nicotinereceptor in de hersenen en vermindert je behoefte aan nicotine. Je zult dus ook minder last hebben van ontwenningsverschijnselen.
  • Omdat er geen plek is op de receptor voor de echte nicotine als je toch een keertje zou roken, krijg je geen beloningseffect meer. Dat maakt het makkelijker om je te herpakken.

De tekst hieronder is bedoeld om je bijkomende informatie te geven, vraag je arts om raad bij twijfel. Je kan ook de gebruiksaanwijzing in de verpakking raadplegen. Volg altijd de instructies van je arts bij gebruik van Champix®.

Hoe moet je het middel gebruiken?

Vooraleer rokers toegang krijgen tot een volledige behandeling met rookstopmedicatie moeten ze een proefbehandeling van twee weken volgen om te testen of de medicatie goed wordt verdragen. Je krijgt dus twee voorschriften: één voor het starterspakket (twee weken), en één voor de periode erna (tien weken).

Je stopt pas met roken in de tweede week dat je Champix® neemt (tussen dag 8 en 14). Daarom kies je eerst een datum waarop je wil stoppen, en begin je minstens een week eerder met het innemen van Champix®.

De eerste dagen neem je een lage dosering Champix® die je geleidelijk verhoogt. Vanaf dag 8 neem je de volle dosis. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven welke pillen je welke dag moet innemen, zodat de dosis automatisch omhoog gaat.

Een typisch schema ziet er zo uit:

  • dag 1, 2, 3: 0,5 mg/dag
  • dag 4, 5, 6, 7: 1 mg/dag
  • vanaf dag 8 tot het einde van de behandeling: 2 mg/dag
  • rookstop tussen dag 8 en 14

Wanneer je eerste doos op is (genoeg voor twee weken) krijg je een tweede doos van tien weken. Die maakt deel uit van de behandeling, je moet dus zeker niet stoppen na twee weken. Je kan ervoor kiezen om in de laatste weken de dosis langzaam af te bouwen. Doe dit in samenspraak met je arts. Je kan samen bekijken of het nodig is om aan een tweede grote doos te beginnen.

Mogelijke bijwerkingen?

De meeste bijwerkingen zijn mild en van korte duur en er bestaan vaak oplossingen voor.

De meest voorkomende bijwerking is misselijkheid. Je kan dat grotendeels voorkomen door de medicatie in te nemen met een groot glas water net na een maaltijd. Als dat niet genoeg helpt kan de dosis verlaagd worden in overleg met je arts.

1/10 gebruikers heeft last van hoofdpijn, maagklachten, slechter slapen, zeer levendige dromen. Dit zijn ontwenningsverschijnselen die kunnen opduiken, zelfs als je geen Champix® neemt.  Die zijn meestal over na enkele weken.

Stoppen met roken, met of zonder behandeling, kan verschillende klachten veroorzaken zoals stemmingswisselingen, angst, depressie, slapeloosheid.

In recente studies* werd Champix® veilig bevonden, bij de mensen die Champix® namen kwamen psychische ongewenste effecten (vb. depressie) niet vaker voor. Bespreek het met je huisarts als je tijdens de behandeling ernstige bijwerkingen ondervindt.

Interacties met andere geneesmiddelen?

Champix® heeft geen invloed op de werking van andere medicatie.

Toch is voorzichtigheid geboden bij epilepsie of ernstige psychische aandoeningen. Ook bij ernstige nier- of leverproblemen is voorzichtigheid geboden.
De huisarts moet het middel voorschrijven en zal hierover oordelen.

*Study Evaluating The Safety And Efficacy Of Varenicline and Bupropion For Smoking Cessation In Subjects With And Without A History Of Psychiatric Disorders (EAGLES) The Lancet 2016

Lees meer over andere hulpmiddelen om te stoppen met roken