Terug naar het werk, mondmasker… en tabak?

donderdag, 14 mei 2020

Bij de versoepeling van de coronamaatregelen moeten sommigen onder ons terug gaan werken. Soms met het openbaar vervoer. Dat betekent ook een langere periode niet kunnen roken (omdat je een masker moet dragen). Tabakstop kan je daarbij helpen!

Je hebt veel gerookt tijdens de corona-afzondering en je gaat nu terug aan het werk?

Profiteer van deze terugkeer naar je vroegere ritme om te proberen om minder te roken. Je zal misschien te maken krijgen met enkele ontwenningsverschijnselen, want je lichaam was het gewoon geworden om meer nicotine binnen te krijgen. Uit je “cocon” moeten komen, wennen aan een soms stresserende situatie, … Dat kan je er allemaal toe brengen om nog maar naar tabak te grijpen. Praat erover met onze tabakologen.

Moet je een langere tijd een masker dragen?

Moet je regelmatig een masker dragen, dan zijn er minder momenten waarop je kan roken. Er wordt gevraagd om een mondmasker te dragen op:

  • Druk bezochte openbare plekken.
  • Of wanneer het onmogelijk is de sociale afstand te respecteren (met inbegrip van de werkplaats).
  • Sommige winkels vragen of eisen dat alle klanten ouder dan 12 jaar een masker dragen.
  • De mond en de neus afdekken is verplicht op het openbaar vervoer, wanneer je aankomt in een station of aan een bushalte. Dat wil zeggen dat je niet meer kan roken wanneer je op een bus wacht of op het perron staat.

Ik draag een masker en ik heb zin om te roken?

Op plaatsen waar het masker niet verplicht is, kunt je het masker afzetten tijdens het roken (daar waar het is toegelaten natuurlijk). Volg het hygiënische advies bij het hanteren van het masker, aangezien de buitenkant van het masker besmet kan zijn met het virus:

  • Verwijder het masker volledig en raak alleen de elastische banden aan. Als je het masker gewoon naar beneden trekt, kan je besmet raken omdat de buitenkant van het masker zich dan zeer dicht bij jouw mond bevindt en je de buitenkant van het masker met je handen moet aanraken om het weer aan te brengen.
  • Neem, indien mogelijk, meerdere maskers mee, in luchtdichte zakjes (bijvoorbeeld diepvrieszakjes) en zet na het roken een schoon masker op (desinfecteer je handen voordat je dit nieuwe masker aanraakt).

Maar in de praktijk wordt het aangeraden het masker zo weinig mogelijk aan te raken en dus je rookpauzes te spreiden. Ideaal, probeer je een sigaret te roken voor je weggaat, was je je handen, gebruik je een schoon masker en laat je dit zolang mogelijk op.

Hoe spreid ik mijn rookpauzes?

Nicotinevervangers kunnen je helpen om de langere rookvrije periodes in alle rust te overbruggen. Meer weten over nicotinevervangers.

Tabakstop kan je ondersteunen, adviseren, naar je luisteren en je begeleiden om de ontwenning beter te controleren of je tabaksgebruik onder controle te houden… Stel je vragen aan onze tabakologen op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Alle info van Tabakstop in verband met het coronavirus


Blijf de andere basismaatregelen zo veel mogelijk respecteren. Het dragen van een mondmasker is niet bedoeld om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Meer info: www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker.