Gegevensinzameling: nog een argument contra IQOS

donderdag, 7 juni 2018
  • IQOS zou in staat zijn om persoonlijke gegevens in te zamelen.
  • Er zitten kankerverwekkende stoffen in.
  • IQOS is niet aangeraden als hulpmiddel om te stoppen met roken.

IQOS, het rookvrije toestelletje van Philip Morris, blijft controverse oproepen. Volgens het persagentschap Reuters zou IQOS in staat zijn om persoonlijke gegevens over de gebruikers in te zamelen, hoewel de producent ontkent daar gebruik van te maken.

Technologie met meerdere mogelijkheden

De door Philip Morris gepatenteerde technologie zou informatie kunnen inzamelen over de gewoontes van de gebruikers, zoals het aantal trekken of de gemiddelde dagelijkse consumptie.

De tabaksgigant beweert echter deze ingezamelde gegevens niet te gebruiken voor marketingdoeleinden, maar enkel indien er zich een technisch probleem zou voordoen met een toestel.

Verontrustende patenten

Er zouden andere patenten zijn ingediend door het Amerikaanse bedrijf, bijvoorbeeld voor een mondstuk met een sensor die meet hoeveel nicotine er in het speeksel zit en waarmee het toestel op afstand kan worden aangepast. Philip Morris bevestigt nochtans dit patent niet te gebruiken en dit ook niet van plan te zijn.

Maar blijft dat zo in de toekomst? Denkt Philip Morris eraan mee te surfen op de golf van geconnecteerde producten om de gegevens van zijn klanten in te zamelen en te gebruiken? Wat ook het antwoord is op die vraag, de gebruiker moet zich bewust zijn van de mogelijkheden van dergelijke toestellen en met kennis van zaken beslissen of hij dergelijke producten wil toelaten in zijn leven.

“We weten dat IQOS schadelijk is"

IQOS is niet beschikbaar in België, maar wel al in heel wat andere Europese landen. Voorzichtigheid is geboden: we weten heel weinig over de effecten ervan op de gezondheid. Heel wat wetenschappers waarschuwen daarom voor het gebruik ervan.

Het Nederlands onderzoeksinstituut RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft het gebruik van de iQOS onderzocht. “We weten dat het schadelijk is", zegt RIVM-onderzoeker Yvonne Staal. “Maar hoe schadelijk precies, daar is het nog te vroeg voor. Er zitten in ieder geval kankerverwekkende stoffen in, dus het risico op die ziekte en andere aandoeningen loop je sowieso. Daarnaast is het product ongeveer net zo verslavend als een sigaret, als je kijkt naar het nicotinegehalte."

Als hulpmiddel om te stoppen met roken, wordt de elektronische sigaret aangeraden, waarmee progressief de dosis nicotine kan worden afgebouwd. Dat kan niet met de IQOS.

Binnenkort nieuwe wettelijke maatregelen in Nederland. En in België?

De Nederlandse staatssecretaris Paul Blokhuis, die recent publiekelijk de oorlog verklaarde aan het roken, meldde in een Kamerbrief dat er 'binnenkort' nieuwe wetgeving komt om apparaten die bedoeld zijn om tabak te verhitten - zoals het iQOS apparaat - aan banden te leggen. Het gaat om andere verpakkingseisen, een leeftijdsgrens en een reclameverbod voor deze producten.

In België hebben we dit gelukkig al allemaal omdat in België voor alle tabakswaren en aanverwante producten dezelfde strenge regels gelden.

Meer info vind je in voorgaande nieuwsberichten van Tabakstop over de IQOS:

Bronnen: