Iqos terug voorwerp van discussie

woensdag, 26 juli 2017
  • Een studie die Philip Morris tegen de haren strijkt
  • Grote nicotinepieken
  • Wetenschappers weinig overtuigd van dit product


Philip Morris valt de Universiteit van Lausanne aan

We hadden het al eerder over Iqos in onze nieuwsberichten van 2016.
In 2017 blijft dit product van Philip Morris de gemoederen beroeren binnen de wetenschappelijke wereld. De Universiteit van Lausanne heeft een negatief artikel over Iqos gepubliceerd en Philip Morris heeft hen gevraagd het niet meer te verspreiden.

Dat maakte Jean-Daniel Tissot, de decaan van de faculteit biologie en geneeskunde van deze universiteit, bekend. Deze actie van Philip Morris om informatie tegen te houden is een gangbare praktijk bij tabaksproducenten.

Wat is Iqos?

Iqos is een elektronisch toestelletje dat tabakssticks tot 350 graden verhit zonder ze te verbranden, zodat er geen teer, kwik, .... vrijkomen, zoals bij de verbranding van sigaretten tot 850 graden. Philip Morris, de fabrikant van Iqos, wil dit product in de markt zetten door het toestelletje voor te stellen als minder schadelijk dan een gewone sigaret.

IQOS wordt al verkocht in Nederland en Frankrijk. Voorlopig kan je dit product niet in België kopen. Voor Philip Morris is België geen prioritair land om IQOS te introduceren. In België hebben we immers een streng rookverbod op publieke plaatsen, dat ook geldt voor afgeleide vormen van roken zoals de e-sigaret en dit “heat-not-burn” product.

Iqos, minder schadelijk dan een sigaret?

Vandaag is er geen enkele wetenschappelijke studie die bevestigt dat dit product, getest op mensen,  geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Heel wat wetenschappers waarschuwen daarom voor het gebruik ervan.

Een lagere ontbrandingstemperatuur betekent niet dat er geen giftige stoffen vrijkomen. Philip Morris presenteert zijn product niet alleen als gezond, maar ook als hulpmiddel om te stoppen met roken. Maar Iqos dient de gebruikers pieken van nicotine toe waardoor nieuwe gebruikers verslaafd raken en rokers verslaafd blijven.

Bronnen:

http://www.lenouvelliste.ch/articles/suisse/philip-morris-attaque-une-et...
http://www.francesoir.fr/societe-sante/iqos-la-vraie-fausse-cigarette-el...