Werelddag zonder Tabak: dé gelegenheid om te stoppen met roken?

vrijdag, 24 mei 2019
  • 66% van de rokers wil stoppen 
  • Acties in ziekenhuizen 
  • Gratis gezondheidstests afleggen

 
Op vrijdag 31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Deze dag werd in 1988 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Een uitstekende gelegenheid voor heel wat rokers om te stoppen met roken? Als jij één van de 66% van de rokers bent die wil stoppen met roken, lees dan onze tips die je onmiddellijk kan toepassen.

Meer kans op succes via rookstopbegeleiding

2 op de 3 rokers in ons land wil stoppen met roken, 1 op de 3 onderneemt ook daadwerkelijk een poging! Slechts 2% van de mensen die willen stoppen, doet beroep op begeleiding door een tabakoloog.
 
Nochtans tonen studies aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes al je je laat begeleiden.
 
Het is bewezen: de meest doeltreffende manier is de combinatie van medicatie (zoals nicotinevervangers of Champix®, Zyban®) mét begeleiding door een tabakoloog of andere gezondheidsprofessional.
 
Er bestaan verschillende manieren van hulp:
 
  • Via een privé tabakoloog. Die vind je in alle regio’s van het land. Vind een tabakoloog in je buurt en meer informatie over financiële tussenkomsten op tabakoloog.tabakstop.be

  • De tabakologen van Tabakstop bieden gratis telefonische hulp en informatie op 0800 111 00. Meer informatie over onze hulp vind je hier.

Bezoek een stand in een ziekenhuis 

Ter gelegenheid van de Werelddag zonder Tabak zetten 46 ziekenhuizen in België hun deuren open voor rokers. Je vindt alle deelnemende ziekenhuizen op www.dagzondertabak.be
 
Je vindt er stands en professioneel gezondheidsadvies. Op de meeste plaatsen kan de roker zich laten testen. De tests bestaan uit drie delen:
 
  • Een meting van de hoeveelheid koolstofmonoxide (CO) in jouw longen
  • Een evaluatie van jouw fysieke afhankelijkheid van nicotine
  • Een test die jouw ademhalingscapaciteit meet (facultatief)
Na de tests ontvang je gratis advies van een tabakoloog.

Ga naar het Muntplein 

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de VRGT en de FARES op de Werelddag Zonder Tabak op vrijdag 31 mei 2019 een sensibiliseringsactie. Voorbijgangers/rokers zullen op het Muntplein in 1000 Brussel, tussen 10u en 16u op een ludieke manier geadviseerd worden rond tabaksgebruik, de mogelijkheden voor rookstop en rond het verminderen van blootstelling aan tabaksrook en de gevolgen hiervan voor hun naasten.
 
 
Aarzel niet om alle opties te bekijken of met ons contact op te nemen op 0800 111 00, dit op elke werkdag tussen 15u en 19u. We zijn er voor jou!