Laat je in maart screenen op dikkedarmkanker

vrijdag, 22 maart 2019
  • Het is één van de drie meest voorkomende kankers in België
  • Dikkedarmkanker komt vaker voor bij rokers
  • Je laten testen kan je leven redden

Wist je dat dikkedarmkanker vaker voorkomt bij rokers dan bij niet-rokers? In maart wilt Stichting tegen Kanker de preventie van darmkanker promoten en vijftigplussers aansporen zich te laten testen. Informatie die iedereen (rokers en niet-rokers) zou moeten weten…

Dikkedarmkanker

In België komt dikkedarmkanker (colorectale kanker) vaak voor. Sinds 2016 zijn in België al ongeveer 8 500 nieuwe gevallen (recentste cijfers) van dikkedarmkanker geregistreerd.

Het slechte nieuws is dat veel mensen aan deze vorm van kanker sterven: in 2016 stierven 2 778 mensen aan de ziekte. Dat komt omdat men de kanker vaak pas te laat vindt, op het moment dat de kanker al ver gevorderd is.

Maar er is ook goed nieuws:

  • Als het op tijd wordt opgespoord, kan dikkedarmkanker gemakkelijk worden behandeld en is de kans op genezing zeer groot.
  • Er bestaat een eenvoudige stoelgangtest die je thuis kan doen om de kanker tijdig op te sporen nog voor de eerste symptomen verschijnen.

Link met tabak

Dikkedarmkanker kan verschillende oorzaken hebben. Men vermoedt dat tabak daar één van is omdat dikkedarmkanker vaker voorkomt bij rokers. Het is daarom waarschijnlijk dat actief en passief roken het risico op deze vorm van kanker verhoogt.

Een reden te meer om je te laten testen!

Ben je ouder dan 50 jaar? Laat je screenen!

Aan mannen en vrouwen vanaf 50 jaar wordt aanbevolen om zich elke twee jaar te laten screenen. Dit kan via een eenvoudige test die je thuis kan doen. Deze test is bovendien gratis, veilig en pijnloos.

Heb je vragen over deze kanker of de screening ervan? Neem dan contact op met je arts of bel gratis naar Kankerinfo op 0800 15 802.

Meer informatie over darmkanker en de screening

Stoppen met roken om het risico op kanker te verminderen

Iedereen kent het verband tussen tabak en longkanker. Maar er zijn ook andere vormen van kanker gelinkt aan roken.
Om het risico op kanker te verlagen, is het best om zo snel mogelijk te stoppen met roken.

De tabakologen van Tabakstop kunnen je gratis én op jouw eigen tempo helpen.
Neem contact met ze op via het nummer 0800 111 00 of vul het online formulier in.