Kan rook het coronavirus overbrengen?

donderdag, 9 april 2020

De voorbije dagen hebben heel wat ongeruste mensen ons gevraagd of ze besmet konden raken met het virus door de rook in te ademen van een roker. Deze uitgeademde lucht die erg “zichtbaar” is, wekt in deze coronatijden inderdaad wantrouwen op. We stelden de vraag aan Dr. Goossens, medisch adviseur bij Stichting tegen Kanker.

Dr. Goossens: “De sigarettenrook zelf kan het virus niet overdragen. Maar de door iemand uitgeademde lucht kan wel speekseldruppeltjes bevatten die het virus wel kunnen dragen. Het besmettingsrisico zit dus niet in de rook, maar in de druppeltjes in de rook die door de roker wordt uitgeblazen.”

Maar we halen natuurlijk allemaal adem. De uitademing is alleen zichtbaarder bij een roker. Zowel rokers als niet-rokers moeten daarom de preventiemaatregelen exact opvolgen: blijf op minstens 2 meter afstand om zeker niet in contact te komen met de speekseldruppels die iemand anders uitademt en vermijd elk contact.

Let op bij hoesten

Wanneer iemand hoest of niest, worden er meer speekseldruppeltjes met veel meer kracht weggeslingerd. Die druppeltjes kunnen dus meer afstand afleggen. Rokers hebben ook meer de neiging om te hoesten. Maar ook hier zit het probleem in het hoesten, en niet in de rook: blijf altijd op afstand van iemand die hoest, of die nu rookt of niet.

Hoest altijd in de elleboog. Was regelmatig de handen en gebruik papieren zakdoeken die je daarna weggooit.

Tabakstop houdt je op de hoogte

De Tabakstop-tabakologen geven advies en antwoorden op al je vragen in verband met tabak, op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Alle info van Tabakstop in verband met het coronavirus