Bescherm je kinderen tegen passief roken!

woensdag, 15 mei 2019
  • Passief roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby
  • Aanstaande papa’s die binnen roken verhogen het risico op een baby met een aangeboren hartafwijking
  • Het raam openzetten of onder de dampkap roken, is niet voldoende

Aanstaande vaders die binnen roken, verhogen het risico op een baby met een aangeboren hartafwijking. Dat blijkt uit een nieuwe Chinese studie.

Dat roken tijdens de zwangerschap gezondheidsrisico’s inhoudt voor het kind, is al langer bekend. De onderzoekers zochten naar het verband tussen aangeboren hartafwijkingen en actief/passief roken door aanstaande ouders tijdens de zwangerschap.

Wat bleek? Er is een sterk verband tussen rokende ouders en aangeboren hartafwijkingen bij borelingen. In vergelijking met niet-rokers, verhoogt het risico bij actief rokende moeders, passief rokende moeders en actief rokende vaders.

De enige manier om baby’s en kinderen te beschermen tegen de gevolgen van passief roken, is te zorgen voor een 100% rookvrije omgeving.

Waarom is passief roken zo giftig?

De rook die vrijkomt uit een sigaret is nog schadelijker dan de rook die de roker zelf inhaleert. Wanneer een roker aan zijn sigaret “trekt”, is de temperatuur van het brandende uiteinde veel hoger (800°C) dan wanneer de sigaret uit zichzelf opbrandt (500°C). Maar, de ontbranding bij 500° is onvolledig en daardoor wordt een groter aantal giftige stoffen geproduceerd. Deze rook wordt ook door de omgeving ingeademd, waaronder zwangere vrouwen en kinderen. Kinderen zijn erg gevoelig voor deze giftige stoffen. Bij zwangere vrouwen dringen de stoffen door de placenta heen en bereiken zo de foetus.

Meer informatie over passief roken

Risico’s tijdens de zwangerschap

Wanneer een zwangere vrouw passief rookt, stijgt het aantal complicaties van de zwangerschap: miskramen, prematuriteit, groeiachterstand, enz.
We zien ook nicotineontwenningsverschijnselen bij baby’s van wie de moeder meer dan 10 sigaretten per dag rookte tijdens de zwangerschap.

Risico’s na de geboorte

Als het kind na de zwangerschap blootgesteld wordt aan passief roken, stijgt het risico op wiegendood. De baby loopt ook meer risico op ademhalingsaandoeningen: piepende ademhaling, bronchiolitis, … Kinderen van alle leeftijden zijn gevoelig voor de giftige stoffen in de tabaksrook. Hun longen en afweersysteem zijn nog niet volgroeid, ze hebben kleinere luchtwegen en ademen snel. Hierdoor nemen ze méér giftige stoffen op dan volwassenen.

Het vermijden van blootstelling aan tabaksrook is dus voor jonge ouders van héél groot belang.

Hoe kan je kinderen doeltreffend beschermen tegen passief roken?

Zwangere vrouwen: de enige échte optie is om te stoppen met roken. Als je partner nog rookt, vraag dan om niet in jouw bijzijn te roken.

Ontdek hier alle hulpmiddelen voor een rookstop tijdens de zwangerschap.

Thuis en in de auto is het creëren van een 100% rookvrije omgeving de enige optie in het belang van jouw kind. Daarom:

  • Stoppen met roken is de beste oplossing voor alle leden van het gezin. Dus ook de aanstaande vaders.
  • Als je niet wenst of er niet in slaagt te stoppen, ga dan buiten roken. Meer info op Nooitbinnenroken.be
  • Het raam openzetten, roken onder een dampkamp of roken wanneer de kinderen er niet zijn, is niet voldoende. De fijne deeltjes van de rook dringen overal in door en blijven lang actief, zelfs al is de geur verdwenen.
  • Het is ook afgeraden om een baby in de armen te nemen als de kleren nog doordrongen zijn van de tabaksgeur…En vergeet niet dat een blije baby een geknuffelde baby is :-) !

Wil je stoppen met rokken? Dan kunnen de tabakologen van Tabakstop je helpen! Contacteer hen elke werkdag tussen 15u en 19u op het gratis nummer 0800 111 000.

Bron:
https://www.rtbf.be/tendance/bien-etre/sante/detail_les-futurs-peres-qui-fument-peuvent-mettre-leur-bebe-en-danger?id=10180019
https://www.kanker.be/kankerpreventie/hou-het-rookvrij/passieve-meerokers/kinderen-en-passief-roken
https://www.nooitbinnenroken.be/de-feiten
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487319831367