Welke hulpmiddelen om te stoppen met roken zijn veilig tijdens de zwangerschap?

Nicotinevervangers zijn de enige rookstopmiddelen die veilig gebruikt kunnen worden bij een rookstop tijdens de zwangerschap. Je verhoogt je slaagkansen als je nicotinevervangers combineert met een begeleiding bij een tabakoloog.

Nicotine is niet goed voor de baby, maar roken is veel slechter. Dat komt doordat bij het roken niet alleen nicotine bij de baby komt, maar ook andere schadelijke stoffen waaronder koolstofmonoxide dat voor minder zuurstof in het bloed zorgt.

Roken is nog altijd veel schadelijker dan nicotinevervangers!

Om de risico’s voor jou en je toekomstige kind te vermijden, is een juiste dosering van de nicotinevervangers heel belangrijk. Bespreek dit altijd samen met je tabakoloog of arts:

  • Nicotinevervangers zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Rook je een paar sigaretten per dag? Dan is een oraal middel (bv. een zuigtablet of spray) voldoende. Deze geven nicotine af zodra je ze in de mond neemt.

Rook je meer? Dan heb je meestal een pleister nodig. Met een pleister krijgt je lichaam de hele dag eenzelfde dosis nicotine. Verstokte rokers raden we een combinatie aan van een pleister met een oraal middel op momenten van zin in een sigaret.

  • Rookstopmedicatie zoals bupropion (Zyban®) wordt afgeraden tijdens het 3de trimester van de zwangerschap. In het 1ste en 2de trimester van de zwangerschap is bupropion waarschijnlijk veilig. Aangezien dit op voorschrift is, moet je het bespreken met je arts.
  • Gebruik geen e-sigaretten. Hoewel de foetus dan niet meer blootgesteld wordt aan de toxische rook van een ‘klassieke’ sigaret, moeten de andere substanties van e-sigaretten (zoals de aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol) nog verder worden onderzocht. Voorkomen is beter dan genezen. Je gebruikt ze dus beter niet tijdens de zwangerschap.
  • De effecten van hypnose en accupunctuur op de ontwenningsverschijnselen als gevolg van een rookstop, zijn nog niet of nauwelijks getest bij zwangere vrouwen.

Wat met nicotinevervangers tijdens de borstvoeding?

Aangezien nicotine via de moedermelk aan de baby wordt doorgegeven, kies je sowieso best voor orale vervangmiddelen (bv. tabletten) die je best vlak na een borstvoeding inneemt. Bespreek het gebruik altijd  met je arts.

Ontdek meer over stoppen met roken en zwangerschap: