Misverstanden over roken en zwanger zijn.


Er bestaan nog heel wat misverstanden over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap. Tijd om deze uit te klaren!

Niet waar. Stoppen heeft altijd zin! Ook later in de zwangerschap en na de zwangerschap levert een rookstop jou en de baby direct veel voordelen op.

Niet waar. De kans op complicaties is groot als je blijft roken. En een lager geboortegewicht maakt de baby bovendien veel kwetsbaarder.

Niet waar. De stress is niet goed maar de gevolgen verbonden aan blijven roken zijn veel erger. De stress die je ervaart van het stoppen duurt slechts een korte tijd en de baby krijgt onmiddellijk meer zuurstof en voeding. Bovendien ben je de rest van je zwangerschap rookvrij en je kind kan beter groeien. Zorg goed voor jezelf en zoek andere manieren om te ontspannen: doe ademhalingsoefeningen, ga wandelen, bel iemand op, …

Niet waar. Via het bloed en de placenta komen de schadelijke stoffen toch bij de baby terecht, en deze stoffen zijn erg ongezond.

Opgelet, elke zwangerschap is anders. Gevolgen voor het kind kunnen pas later optreden zoals longproblemen en ADHD.

Nicotinevervangers zijn goedgekeurd om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Nicotine is niet volledig onschuldig, maar het zijn vooral de andere stoffen in sigarettenrook die schadelijk zijn voor zowel de moeder als het ongeboren kind, zoals teer en koolstofmonoxide. Nicotinevervangers bevatten niet de 1.000 schadelijke chemische stoffen die je anders via sigarettenrook binnenkrijgt. De voordelen van het stoppen met roken aan de hand van nicotinevervangers zijn veel groter dan het blijven roken.

Sommige vrouwen zijn tevreden als ze tijdens de zwangerschap minder roken. Maar er bestaat geen veilige blootstellingsgrens voor tabak: élke sigaret is schadelijk voor de foetus. De effecten van minder roken worden vaak overschat. De risico’s zijn weliswaar kleiner, maar ze zijn er nog steeds.

Als je minder rookt, blijft het lichaam toch om nicotine vragen. De roker gaat dat soms compenseren door de rook van het lagere aantal sigaretten dieper te inhaleren. Met als gevolg: de gevaarlijke stoffen komen dieper in de longen terecht.

Je maakt het jezelf erg moeilijk als je geleidelijk afbouwt. Bij elke sigaret moet je beslissen of je die wel of niet gaat roken. Wanneer je stopt, hoef je die beslissing maar één keer te nemen. Minder roken is voor veel rokers op termijn niet vol te houden. Langzaam rook je opnieuw meer en keer je zo terug naar het oude patroon.


Ontdek meer over stoppen met roken en zwangerschap: