Hoe pak ik het aan?

Als je wil stoppen met roken, moet je niet enkel rekening houden met de lichamelijke verslaving.

Je kweekte een sterke gewoonte en ook een psychische verslaving waarbij je denkt dat de sigaret jou helpt om te gaan met emoties, stress of andere omstandigheden. Tabak bevat namelijk nicotine, dat een angst- en eetlustremmend effect heeft. Daardoor kan er een gevoel van gemis optreden als je probeert te stoppen.

Er zijn namelijk heel wat risico’s verbonden aan roken zoals:

  • Verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam of een voortijdige bevalling
  • Groeivertraging van de foetus, een baby met een laag geboortegewicht is kwetsbaarder
  • Verhoogd risico op misvormingen, zoals een hazenlip
  • Ontwenningsverschijnselen bij de baby bij de geboorte
  • Meer risico op gezondheidsproblemen in het latere leven van het kind: diabetes, ADHD, ademhalingsaandoeningen zoals astma

Om te stoppen met roken kan een begeleiding helpen. Is je lichamelijke verslaving te sterk, dan kan een aanvullende behandeling met nicotinevervangers helpen. Het gebruik van nicotinevervangers kan de rookstop comfortabeler maken en de zin in een sigaret verminderen, waardoor je meer kans hebt op succes.

Geleidelijk aan stoppen lijkt misschien eenvoudiger, maar is meestal gedoemd om te mislukken. Als je minder gaat roken, ontvangt je lichaam minder nicotine maar de zin om te roken blijft bestaan. Hierdoor “trek” je harder aan je sigaretten, zelfs onbewust. Het voornemen om “minder te roken” brokkelt langzaamaan af en je vervalt snel in je oude rookritme.

Ontdek meer over stoppen met roken en zwangerschap: