Werelddag zonder Tabak van 31 mei: hoe ondersteun je een naaste die wil stoppen met roken?

woensdag, 24 mei 2017
  • Hem een motiverende postkaart sturen
  • Hem helpen zich te laten begeleiden door een professional
  • Begrijpen hoe verslaving werkt

Woensdag 31 mei is het Werelddag zonder Tabak. Deze dag werd in 1988 in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en is sindsdien de perfecte gelegenheid om te informeren over de gevaren van tabaksgebruik.

In België willen 7 van de 10 rokers stoppen met roken. Profiteer dus van deze dag om een naaste die wil stoppen met roken te ondersteunen, zonder daarbij uit het oog te verliezen hoe moeilijk het is om van een tabaksverslaving af te raken.

Wat kan jij doen om je naaste te helpen? Enkele mogelijkheden:

Hem gratis een motiverende postkaart sturen

31 mei is een ideale gelegenheid voor de omgeving van een roker om hem erop attent te maken hoe belangrijk het is om te stoppen met roken. Om die boodschap op een positieve manier over te brengen, biedt Tabakstap de mogelijkheid om een gratis gepersonaliseerde postkaart te versturen. (Opmerking van de auteur: deze service bestaat niet meer)

De slogan van deze campagne is “voor mij ben jij top; denk eens aan een stop”. De postbode bezorgt jouw kaart in de brievenbus. Een veelbetekenend en hartverwarmend gebaar.

Hem voorstellen een stand te gaan bezoeken in een ziekenhuis

Ter gelegenheid van deze werelddag, zetten heel wat ziekenhuizen de deuren open. Je vindt de deelnemende ziekenhuizen op de website dagzondertabak of op de website van VRGT.

Je vindt er in de periode van op 31 mei meestal stands en professioneel gezondheidsadvies. Vaak bieden de ziekenhuizen ook de kans om je te laten testen. Deze tests bestaan uit drie delen: een evaluatie van de fysieke afhankelijkheid van nicotine, het meten van de hoeveelheid koolstofmonoxide (CO) in de longen en de evaluatie van de reële longleeftijd (facultatief).

Die tests zijn vaak een ‘eyeopener’. Na de tests te hebben afgelegd, maakt 1 roker op 4 onmiddellijk een afspraak met een gezondheidsprofessional.

Hem voorstellen zich te laten helpen

Er werd aangetoond dat de combinatie van medicatie (nicotinevervangers, Champix®, Zyban®) met de steun van een tabakoloog de doeltreffendste manier is om te stoppen met roken. Een roker die zich laat helpen, heeft 3 keer meer kans om daarin te slagen. Wie probeert alleen te stoppen, heeft 97% kans om te hervallen.

Je vindt hier enkele tips om de kwestie zo diplomatisch mogelijk aan te brengen.

Je vindt nog meer informatie over de steun aan een roker hier.