Werelddag zonder tabak: een moment om stil te staan bij ons rookgedrag

donderdag, 28 mei 2020

Nu zondag 31 mei is het de Werelddag zonder tabak. Voor veel rokers een gelegenheid om een stand van zaken op te maken van hun rookgewoontes en om, waarom niet, te overwegen om te stoppen met roken.

Tabakstop beantwoordt al je vragen!

Nieuw dit jaar: een Tabakstop-tabakoloog beantwoordt al je vragen tijdens een live videosessie op onze Facebook-pagina. Je kan nu al je vragen stellen als commentaar bij de Facebook-post die de live sessie aankondigt. Afspraak online nu zondag 31 mei om 16 u!

De Tabakstop-tabakologen blijven natuurlijk gratis naar je luisteren en je adviseren, per telefoon op nummer 0800 111 00 of via dit online formulier.

De privé tabakologen in jouw regio blijven ook van dienst, met gedeeltelijke tegemoetkoming van het ziekenfonds. Je vindt een tabakoloog in jouw buurt op www.tabakologen.be.

2020: afzondering, virus en tabak

Dit jaar vindt de Werelddag zonder tabak plaats in een periode waarin de coronamaatregelen worden versoepeld. Voor de crisis overwoog 74% van de rokers om te stoppen met roken. Het coronavirus biedt hen vandaag een extra argument om die stap te zetten. Rokers zijn inderdaad kwetsbaarder en lopen meer risico op ernstige symptomen en ongewenste effecten bij een besmetting met COVID-19. (Meer weten.)

Nochtans toont een enquête door Sciensano afgenomen tijdens de afzondering aan dat 47% van de rokers is blijven roken tijdens de crisis. 37% geeft zelfs toe meer te roken dan ervoor, terwijl 16% het tabaksgebruik heeft afgebouwd. In het kader van de Werelddag zonder Tabak heeft de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving een opiniestuk voorbereid waarin de overheden gevraagd worden om nu werk te maken van een ambitieus antitabaksplan.

En jij? Laat het ons weten via de “coronavirus en tabak” enquête.

Jongeren beschermen: het thema van de Werelddag zonder tabak

Deze dag werd in het leven geroepen in 1988 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Dit jaar buigt de dag zich over de bescherming van de jonge generaties, met als voornaamste thema “Jongeren beschermen tegen de manipulaties van de industrie en voorkomen dat ze tabak en nicotine gaan gebruiken”. Jongeren zijn inderdaad gevoeliger voor verslaving (een godsgeschenk voor de tabaksindustrie, want zij worden trouwe gebruikers op lange termijn!).

Meer weten over de bescherming van jongeren tegen tabak (op de website van de WGO)

De bescherming van kinderen en jongeren is ook een prioriteit van de Belgische beweging Generatie rookvrij, opgericht in 2019 door verschillende verenigingen, waaronder Stichting tegen Kanker, moederhuis van Tabakstop.