Vrouwen krijgen steeds meer longkanker

donderdag, 11 juli 2019
  • Vrouwen zijn later beginnen roken dan mannen en maken nu een inhaalbeweging
  • Van de 8000 longkankers die in België in 2016 zijn gediagnosticeerd, kwam 30% bij vrouwen voor
  • Getuigenis

Longkanker is, samen met hart-en vaatziekten, COPD en emfyseem, één van de meest voorkomende tabak-gerelateerde ziektes. Vroeger kwam de ziekte vooral bij mannen voor omdat het voornamelijk mannen waren die rookten. Maar dat is vandaag niet meer het geval: vrouwen zijn later beginnen roken dan mannen en maken daardoor nu een inhaalbeweging.

De meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen?

Aangezien kanker zich ontwikkelt na 20, 30, 40 jaar roken, is deze vorm van kanker de laatste jaren bij vrouwen snel toegenomen. Van de 8000 longkankers die in België in 2016 zijn gediagnosticeerd, kwam 30% bij vrouwen voor. Wat veel meer is dan vroeger. Thierry Berghmans, hoofd van de oncologische-thoracale kliniek aan het Jules Bordet Instituut, benadrukt: "Longkanker blijft de eerste doodsoorzaak bij mannen. Bij vrouwen blijft borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak, maar longkanker staat op nummer twee. Blijft het zo gaan, dan wordt longkanker waarschijnlijk de belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij vrouwen.”

Michèle getuigt

Negen jaar geleden is longkanker bij Michèle (55 jaar) ontdekt. Toen begon voor haar de strijd tegen de ziekte. Michèle: "Ik dacht dat ik ging sterven. Tijdens mijn behandeling dacht ik: “dit wordt mijn laatste Kerst met mijn familie”. Michèle werd behandeld en genezen verklaard. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Ondanks de grote vooruitgang in de wetenschap, kan longkanker nog steeds fataal zijn. In 9/10 gevallen wordt de diagnose gesteld bij rokers en ex-rokers.

De belangrijkste oorzaak van longkanker is bekend. Daarom is het belangrijk om de strijd tegen tabak voort te zetten.

Heb je vragen over stoppen met roken? Aarzel niet om Tabakstop te contacteren op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier. Heb je vragen over longkanker? Bel dan gratis naar Kankerinfo op 0800 15 801, elke werkdag tussen 8h en 18h.

Bron: 

"Le cas de cancers du poumon ont explosé chez les femmes " RTL Magazine santé (26 avril 19')