Twee maatregelen om jongeren te beschermen tegen tabak

dinsdag, 7 mei 2019
  • De Kamer verbiedt het verkoop van tabak aan minderjarigen
  • Ook roken in de auto in aanwezigheid van -16-jarigen is vanaf nu verboden
  • De goedgekeurde wetsvoorstellen kaderen in een cluster van tabaksmaatregelen om jongeren te beschermen tegen tabak 

De Kamer heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop van tabak aan minderjarigen verbiedt. De leeftijdsgrens ligt nu op 16 jaar. Het voorstel werd met een ruime meerderheid goedgekeurd.

In de Kamer zijn twee wetsvoorstellen goedgekeurd die roken moeten ontmoedigen. De leeftijdsgrens voor het kopen van tabak is opgetrokken van 16 naar 18 jaar. Het tweede voorstel verbiedt roken in de auto in de aanwezigheid van -16-jarigen. De wetgeving geldt ook voor de e-sigaret die onder dezelfde regeling valt als andere tabaksproducten.

Optrekken leeftijd verkoop tabak

Op 1 januari 2019 was België nog het enige land in Europa waar sigaretten nog verkocht werden aan minderjarigen. Niets om trots op te zijn: de hersenen van jongeren zijn immers nog volop in ontwikkeling. Pas op 23 jaar zijn de hersenen volgroeid. Dat verklaart waarom experimenteergedrag vaker voorkomt bij tieners dan volwassenen.

Onderzoek toont ook aan dat hoe vroeger jongeren beginnen met roken, hoe sneller ze verslaafd raken aan nicotine en hoe moeilijker het is om later te stoppen. De meerderheid van de rokers (90%) begon voor zijn 18de.

Door de leeftijdsgrens op te trekken, wordt de beginleeftijd waarop jongeren beginnen met roken en wordt het risico op een snelle tabaksverslaving dus kleiner.

Verbod roken in de auto met minderjarigen

België kent nu ook een wettelijk verbod op roken in de auto wanneer er jongeren aanwezig zijn. Door te roken in de auto, worden kinderen blootgesteld aan hogere concentraties kankerverwekkende stoffen. Het volstaat niet om het autoraam te openen om die stoffen te verwijderen.

Vlaanderen kende al sinds kort een gelijkaardig verbod voor kinderen jonger dan 16 jaar. In Wallonië gold het verbod voor kinderen onder de 18 jaar. Met deze federale maatregel is er nu duidelijkheid en worden alle jongeren beschermd tegen meeroken in de auto.

Maatregelen om jongeren te beschermen tegen tabak

De Stichting is heel tevreden: de maatregelen stemmen overeen met Generatie Rookvrij, de campagne van de Stichting en andere leden van de Alliantie die in januari 2019 werd gelanceerd.

De goedgekeurde wetsvoorstellen kaderen in een cluster van tabaksmaatregelen om jongeren te beschermen tegen tabak. Deze legislatuur werden de neutrale sigarettenverpakkingen al goedgekeurd. Maar dit betekent niet dat het werk er voor de politici op zit, integendeel!

Enkel met een sterkere prijsverhoging van tabakswaren, een totaal reclameverbod én uitstalverbod en beperking van verkooppunten kunnen we dit doel bereiken. Een effectief tabaksbeleid staat of valt met een pakket van maatregelen om verslaving bij jongeren te voorkomen en de huidige rokers van het roken af te helpen. De Alliantie vraag de overheden na de verkiezingen een grote stap te zetten. Dat kan door in de federale en regionale regeerakkoorden werk te maken van een ambitieus en coherent antitabaksplan.

Laten we immers niet vergeten dat de tabaksindustrie ongelooflijk machtig is en verschillende strategieën gebruikt om nieuwe (jonge) consumenten te rekruteren.

Bron:

https://www.rtbf.be/info/societe/detail_vendre-du-tabac-a-des-jeunes-de-moins-de-18-ans-sera-desormais-interdit-le-parlement-vote-l-extension-de-l-interdiction?id=10204923

https://www.demorgen.be/nieuws/leeftijdsgrens-voor-verkoop-van-tabak-opgetrokken-van-16-naar-18-jaar~b8204c28/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190425_04351512

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/04/25/kamer-verbiedt-verkoop-van-tabak-aan-minderjarigen/